Rekorddöntés windszörffel

2020. december 13.
Címkék :

A Zephir projekt célja Paul Larsennek a Vestas Sailrocket 2-vel felállított abszolút sebességi rekordja (65,45 csomó, azaz 121 km/h) megdöntése windszörffel.

Antoine Albeau január óta dolgozik ezen egy kb. 50 főből álló nemzetközi csapattal, erős technológiai támogatás mellett. A projekt decemberben új szakaszba lépett, elkezdődtek a légcsatornás tesztek.

Az első eredmények alapján kiderült, hogy a cél elérése érdekében mindenképp kezdeni kell valamit a szörfös közegellenállásával, amit a jelenlegi tervek szerint egy speciális öltözettel, sisakkal fognak elérni – írta a windsurfing.hu.

Larsenék 11 évnyi munkát fektettek annak idején a rekordba, és amikor sikerült összehozni – mivel látszott, hogy ideálishoz közeliek a körülmények – a csapat tagjai tippeltek a csúcsot illetően. Mint később kiderült, mindannyian alábecsülték magukat, nem is kevéssel: az ötszáz méteres pályán 65,45 csomós átlagot és 68,33 csomós (126 km/h) csúcssebességet produkáltak. Hogy az milyen? Hát ilyen (tippek, pályára kicsorgás, szélmérés, rákészülés, „here we go”, és figyeld, ahogy az oldalcsúszásból előre rohanás lesz, majd jön az „it’s fu(king quick”):

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!