REKORD: 64 évesen átevezni az óceánt

Sara Brewer hat éve ismerkedett meg a sporttal, mostanra pedig odáig jutott, hogy lett a legidősebb nő, aki evezve jutott át a Kanári-szigetekről Antiguára.

Társa a kalandban a 35 éves Ann Prestidge volt, kettősük 2019. december 12-én vágott neki a távnak, hogy aztán 2020. március 7-én – még épp időben a Nemzetközi Nőnap előtt – megérkezzenek. 86 nap, 8 óra, 59 perces menetidejük két héttel több, mint amennyit a 3000 tengeri mérföld (4828 kilométer) megtételére eredetileg szántak. Így persze ételkorlátozást is be kellett vezetniük, az utolsó időszakban csak naponta kétszer ettek. Útjukat húsz méter magas hullámok, viharok, evezőtörés és kisebb személyi sérülések tarkították. A felkészülési időszakban 150 mérföld volt a leghosszabb táv, amit együtt megtettek.

Ahogy Sara Brewer elmondta „nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokáig fog tartani. Reméltük, hogy már február közepén befutunk, az extra menetidő testileg és lelkileg is nagyon megviselt bennünket. Másfél óránként váltottuk egymást, a végén már pihenőt sem engedtünk magunknak, féltünk, hogy előbb fogy el az ennivaló, minthogy célba érnénk. Az utolsó három hétben napi két kaja volt a fejadag, így pláne örülünk, hogy végre szárazföld van a lábunk alatt. Szeretném azt mondani, hogy előzetesen gondosan számba vettem a lehetséges nehézségeknek legalább egy részét, felmértem a potenciális veszélyforrásokat, és azután döntöttem az átevezés mellett. Csakhogy ez nem igaz. Valójában azt történt, hogy elolvastam Ben Fogle és James Cracknell könyvét – The Crossing –, amiben ugyanezt az utat írták le, és már az első oldalak után tudtam, hogy nekem ez kell. Olyan kényszer vett erőt rajtam, amit már nem bírtam magamban tartani, és megbeszéltem a dolgot a férjemmel. Szerintem még most sem tudja, hogy büszke vagy mérges rám, és ezúton kérek tőle elnézést, amiért kitettem ennek”.

Útjuk semmiképp sem nevezhető öncélúnak vagy magamutogatónak, az evezés apropóján 45.000 angol fontot gyűjtöttek össze két jótékonysági alapítvány számára. Az egésznek keretet adó versenyen harmincöt csapat indult (köztük egyéniek is), a győztes a négy férfi alkotta Fortitude IV csapat lett, 32 nap, 12 óra, 35 perccel. Brewer-ék voltak az utolsó érvényes célba érők.

Az óceán-átevezés köré kicsi, ám annál komolyabb és összetartóbb közösség kovácsolódott a „The Ocean Rowing Society” 1983-as megalapítása óta, a szervezetről a honlapjukon lehet többet megtudni.

Az első nő, aki átevezte az Atlanti-óceánt, Victoria Murden volt. 1998-as, első – végül sikertelen – útjáról rövid dokumentum-film készült:

De mindez nem szegte kedvét, egy évvel később újra nekivágott, és akkor már elérte célját.

fotók: news.sky.com; rowoffthewall.com; taliskerwhiskyatlanticchallenge.com

forrás: theguardian.co.uk

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!