Rekord: 100 km/h fölött a vízen

Björn Dunkerbeck tovább építette saját legendáját, 103,67 km/h-s sebességet érve el szörfjével a Lüderitz Speed Challenge-en.

Két nagy határ van (volt) a szörfösök sebességi rekordhajhászásában. Az egyik az 50 csomó (92,6 km/h), amit a francia Antoine Albeau tört át, a másik a 100 km/h (54 csomó). És hiába kezdődött Dunkerbeck karrierje 1986-ban, hiába nyert száznál több PWA (Professional Windsurfing Association)-címet és PWA Wave-világbajnokságot, a 100 km/h-t ő akarta először átlépni. Első sebességi rekordja már majdnem harmincéves, 1992-ben 43,3 csomóval (80,1 km/h) száguldott, azóta sokat fejlődött a technika, így megérett az idő a következő nagy falatra.

Ehhez persze nemcsak felszerelés, de annak alapos ismerete, magabiztos használata és tökéletes körülmények kellenek. November 18-án Namíbiában minden összeállt, Dunkerbeck csúcssebessége 103,67 km/h volt (két másodpercen át), és 101 km/h-s átlagot produkált egy százméteres szakaszon.

Hogy az milyen? A videó szépen megmutatja. Először drónról, aztán a baum vége felől nézve, végül fejkamerával. Nem tudjuk eldönteni, melyik félelmetesebb.

YouTube video

Dunkerbeck utólag így nyilatkozott a rekordkísérletről: „Esni, na azt nem szabad. Ilyenkor minden erőmmel azon vagyok, hogy ne essek el, mert, ha igen, az a nap megy a kukába. 35-38 csomós szél fújt az elmúlt napokban, volt idő összerakni az ideális felszerelést magamnak. 40 centiméter széles AVboard sebességi deszka, 19 centiméteres szkeg, 5.5 Severne Mach 4 Lüderitz Speed Challenge LT vitorla.”

És az út itt még nem ért véget, Dunkerbeck feltett szándéka átlépni a 100 km/h-t 500 méteren is.

Egy nap Lüderitzben:

YouTube video

(forrás: afloat.ie, fotók: luderitz-speed.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!