Rekonstruálták a Bismarck utolsó óráit

Winston Churchill 1941 májusában adta utasításba, hogy a Bismarckot el kell süllyeszteni. A német tengeri haderő zászlóshajója május 24-én, mindössze 8 perc alatt küldte tengerfenékre a brit királyi haditengerészet büszkeségét, az HMS Hoodot, és újabb prédára vadászott. Ezt a hajszát dokumentálja modern CGI-felvételekkel a Bismarck: Az utolsó 24 óra című dokumentumfilm.

Hitler 1941-ben ki akarta éheztetni a szövetségeseket, ezért utasításba adta a haditengerészetnek, hogy minden kereskedelmi hajót süllyesszenek el, ami utánpótlást szállíthat. A Scharhorst és a Gneisenau már 48-at elpusztított közülük, és csak ekkor kapcsolódott be a pusztításba a Bismarck. Ez a hadihajó 41 700 tonnát nyomott, 241 méter hosszú volt, nyolc 15 hüvelykes ágyúval volt felszerelve. A csúcssebessége elérte a 30 csomót, azaz gyorsabb volt a brit haditengerészet bármelyik egységénél. A kapitánya Günther Lütjens volt, aki karrierje során 22 kereskedelmi hajót küldött tengerfenékre, és az ő irányítása alatt rohamozták meg Dániát és Norvégiát.

Jó példa a hajó erősségére, hogy mindössze 8 perc elég volt ahhoz, hogy elpusztítsa az HMS Hoodot, aminek pont a lőszerraktárát sikerült telibe találni. Az 1415 fős legénységből mindössze hárman élték túl a támadást. A környéken hajózó britek azonnal üldözőbe vették a Bismarckot, de Lütjensék könnyedén megléptek előlük.

Miután Churchill utasításba adta a Bismarck kilövését, a brit haditengerészet kétféleképpen találhatta meg a célpontot: repülővel, hogy a tengert felülről kémlelve próbálják meg feltárni a hadihajó rejtekhelyét, vagy pedig konvojban közlekedő hajókkal, amelyek járőrözés közben próbálják meg kiszúrni az ellenséges járművet. Végül egy Lütjens által küldött üzenet segítette a briteket közelebb a célhoz. A jelek kódolása után egy egész flotta vette célba a Bismarckot, köztük egy repülőgép-hordozó, amelyről felszállt néhány Swordfish – ezek elavult külsejük ellenére igen hatékony torpedóbombázóknak számítottak.

YouTube video

Volt egy-két téves lövés, de a menekülő hadihajót szemből is várta egy szövetséges, amely beazonosította a pozícióját és sebességét. A Swordfishek ezúttal a megfelelő célpontra repültek rá, méghozzá azzal a feladattal, hogy tegyék tönkre a propellereket és a kormányművet, hogy a Bismarck irányíthatatlanná váljon. De ezt Lütjens és a hajója nyolc ágyúja sem akarta szó nélkül hagyni. Mivel a Swordfishek úgy manővereztek, mintha lehulló falevelek lennének, azokat pedig igen nehéz eltalálni – a küldetés sikerrel járt, a hadihajó kormányozhatatlanul pont az őt üldöző flotta felé sodródott, majd egy végső összecsapást követően elsüllyedt.

Ezeket az órákat adja vissza a Viasat History nézőinek a Bismarck: Az utolsó 24 óra című dokumentumfilm.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!