Régi idők fotói: Korčula 100 évvel ezelőtt

Bár sokak szerint téves a feltételezés, de Horvátországnak ezt a szigetét a mai napig úgy tartják számon, mint Marco Polo szülőhelyét. Annyit nem tudunk visszautazni az időben, hogy eldöntsük a kérdést, de egy évszázadot igen.

Aki kíváncsi rá, hogy festett Dalmácia egy szeglete a huszadik század elején, annak most a városi könyvtár digitális gyűjteménye teremt lehetőséget a múltba révedésre. A projekt persze jóval több ennél, célja az értékes emlékek megőrzése, a régi anyagokhoz való hozzáférés egyszerűsítése, Korčula kulturális és turisztikai népszerűsítése, a további tudományos kutatómunkák elősegítése.

A virtuális könyvtár létrehozásában az archívum és a városi múzeum munkatársai vettek részt, az anyag válogatásánál figyelembe vették, hogy egy adott kép mennyire kapcsolódik a helyi történelemhez, illetve milyen érdeklődésre tarthat számot a lakosok körében. A fotókon túl képeslapok is helyet kaptak a projektben, tovább bővítve a nézegetni valók körét.

A Sveti Mihovila homlokzata a XIX–XX. század fordulóján
Bár a jobb alsó sarokban szerepel egy szignó, a katalogizálást végzők mégis szerző ismeretlen jelzéssel látták el: a Sveti Mihovila homlokzata a XIX–XX. század fordulóján
A Prvi gőzhajó
A város főkapuja és helyi lakosok valamikor az 1910-es években
Nyilvános esemény a XIX–XX. század fordulóján, a bástyán a helyi hatóság lobogója
Az egyik kapuhoz vezető lépcső és a piac egy részlete, a XIX–XX. század fordulóján
Luka Depolo, Jozo Geričić és Ivo Matijaca apát húsvétkor, valamikor az 1970-es években

Jelen helyzetben sajnos be kell érnünk a képek nézegetésével, egyelőre nem tudni, mikor utazhatunk Horvátországba (vagy máshova) nyaralni, az már azonban biztos, hogy az idén nem lesz rekorddöntés.
Akinek pedig nem elég a fenti néhány fotó, az böngéssze át az egész galériát!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!