Rauschenberger Miklósék nyerték a T-Systems Nagydíjat

Rauschenberger Miklós és csapata a The Red nevű Extreme 40 katamaránnal ért célba elsőként az idei nagyhajós évadnyitó versenyen a Balatonon.

Százötvenegy hajó teljesítette szabályosan a pályát az elrajtolt 157-ből. A győzteseknek kevesebb mint másfél órára volt szüksége a pálya teljesítéséhez, és az utolsó helyezett is visszaért négy órán belül a füredi mólóhoz a gyenge szeles versenyen.

Reggel esős, borús időjárás fogadta a résztvevőket, de aztán egyre javult az idő, és később a nap is kisütött. Északi szél fújt, amely akár ideális is lehetett volna a hagyományos Füred, Alsóörs, Tihany, Füred pálya teljesítéséhez, de ami végül fújt, az meglehetősen messze maradt az ideálistól.

Az olykor legfeljebb 8-10 csomósra frissülő szélben óriási megállások, lavórok, szélfordulók voltak, és az is megesett, hogy az aránylag egymás közelében vitorlázó hajók éppen száznyolcvan fokkal ellenkező irányból fújó szélben próbáltak előre jutni.

Rauschenberger Miklósék többször is előre nem láthatóan nehéz szélhelyzetekbe kerültek, de jól ismerték fel a megoldásokat, és jó sebességgel hámozták ki magukat reménytelennek tűnő szituációkból is.

A rajt után a kecsegtető partközeli sávból eltűnt a szél, megfogva a gyors többtestűeket, így Alsóörsnél az egytestű hajók fordultak az élen. Később a gyorsak feljöttek az élre, és ők értek az első helyeken a célba, de az egytestűek sem maradtak le jelentősen. A mezőny a befutó közelében többször is összetömörödött, komoly feladatot róva a célhajó személyzetére, hiszen a huszadik és a századik hajó befutása között alig több mint tíz perc telt el.

A verseny részletes eredménye megtekinthető itt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!