Rauchenberger Miklósék vezetnek a J24 Európa-bajnokságon

A J24-es Európa-bajnokság első versenynapján, két futamot vitorláztak a csapatok. Az élen magabiztos vitorlázással Rauchenberger Miklós Jukebox nevű csapata áll, akik mindkét futamot megnyerték, a második helyen az idei amerikai bajnok, Keith Wittemore áll Furio nevű csapatával, míg a harmadik helyen a tavalyi német világbajnok, a JJone áll Daniel Frost kormányzásával.

A kontinensbajnokság első versenynapján 7-9 csomós keleti szélben indult az első futam. Az első rajt még U lobogós volt, ám az izgatott versenyzők nagy többsége már a rajtvonal pálya felőli oldalán volt a rajtlövés pillanatában, így szigorított fekete lobogós rajt következett. A második rajtnál már óvatosabb voltak a csapatok, csak két hajót, a magyar HUN2-est és a GER5467-est kellett kizárni. Az első futamban a futamgyőzelmet Rauchenberger Miklósék szerezték meg a Jukeboxszal, akik az első kreutzbójától vezetett, második helyen a német Daniel Frost futott be a JJone-nal, míg a harmadik helyen a szintén német LUV csapat végzett Tom Stryi vezényletével.

A második futamra kicsit gyengült a szél, 5-7 csomóra, a magyar egységek is magabiztosabban álltak a rajtvonalra. A gyengülő, és néha olykor trükkös balatoni szélben még nagyobb szerepet kapott, hogy ki melyik oldalt választotta. A pálya bal oldalán vitorlázók előnyösebb pozícióban érkeztek a bójához. Az első kreutzbójavételnél 6 magyar hajó volt elől, elsőként Madarász Tamás vette az 1-es pályajelet a Rebellel. Az első hátszeles szakaszban a pálya jobb oldala „fizetett”.

Az első kör végén, fordult a szél északra, így pályamódosítás következett, a mezőny eleje két felé szakadt, a két vezető hajó a Jukebox és a Litkey Farkas kormányozta Perle Nera a bal oldalt húzta, míg az őt követő egységek a pálya jobb oldalában bízva várták a frissülést. A futam végére már jócskán legyengült a szél, de még szépen álltak a spinakerek, nagy türelem és koncentráció kellett a cél elérésig. A második futamban is Rauchenberger Miklósék szelték át elsőként a célvonalat, míg a háromszoros Soiling-világbajnok Litkey Farkas a második, Madarász Tamásék pedig a harmadikok lettek. A harmadik futamot már a teljesen leálló szél miatt el sem indították, parti halasztás után végül, két futammal zárult a nap.

Második helyen 8 ponttal Keith Wittemorék állnak a Furióval, a harmadikon a német világbajnok Daniel Frost a JJone-nal várja a további futamokat. Holnap folytatódnak a küzdelmek, a rendezőség akár négy futamot is rendezhet.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!