Rangos versenyt rendeztek a Balatonon

A Rooster-Monautix Európa-kupán négy nap alatt hét futamban mérhették össze tudásukat a versenyzők, ennek végén az Európa-kupa eredményeinek felhasználásával magyar bajnokokat is hirdettek.

A verseny rendezését az osztályok világ- és Európa-bajnokságain gyakorlott Rauschenberger Miklós vezette, a sportszerű versenyt hattagú nemzetközi versenybíróság biztosította.

„Nehéz négy nap van mögöttünk. A gyenge és erős szél komoly kihívást jelentett a 15 országból érkezett 160 versenyző és a versenyrendezők számára is. A Balaton ezekben a napokban olyan arcát mutatta, amelyhez nem vagyunk hozzászokva. Ezen a regattán azok győztek, akik a legfelkészültebbek voltak. A szervező csapat nagyon profin végezte a munkáját, ennek is volt köszönhető, hogy az ILCA 7 és ILCA 4 osztálynak 7, az ILCA 6 hajóosztálynak 6 eredményes futamot tudtunk rendezni. Köszönöm a rendező csapatnak a hatékony közös munkát!” – mondta Rauschenberger Miklós.

Böröcz Bence a versenyen a nemzetközi versenybíróság alelnöként vett részt. Röviden így foglalta össze a regatta történéseit: „Az időjárás szeszélyes volt, és időnként habár hosszabb várakozások mellett is, de minden versenynapon sikerült futamokat rendezni. Ehhez a versenyrendezőség folyamatos ébersége és kitartása volt szükséges, amely segítette a meghozott halasztási, érvénytelenítési és rövidítési döntéseket. Az első napokban a nyugatias szelek domináltak, a szélerő a közepestől az igazán erősig (akár 30 csomós szélerősödések) terjedt, a verseny második felében pedig gyenge szelek uralkodtak. A hosszabb regatták elsődleges célját így jól támogatták a körülmények: az összes lehetséges szélviszonyban bizonyíthattak a résztvevők.”

A versenyadminisztrációra a Balatonfüredi Yacht Club környezettudatossági és fenntarthatósági törekvéseivel összhangban került sor: a hivatalos hirdetőtábla és a versenyzői szolgáltatások jelentős része, például tárgyalási kérelmek, pontszám-felülvizsgálati kérelmek, online voltak elérhetők. A szomszédos kikötőkből vízre szálló hajókat és edzőket a szervezők ezen túl a lebonyolítást gördülékennyé tevő WhatsApp-csoportba invitálták – írta a byc.hu.

A részletes eredmények megtalálhatók ide kattintva.

fotók: Szántó Áron / BYC

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!