Luxus és elegancia a Balatonon – Q30

A Q30 elektromos hajónak már a megjelenése sem hétköznapi: a kecses letisztultsághoz párosuló funkcionalitás, a formabontó elrendezés összhangja és az energiahatékonyság teszi rendkívül egyedivé.

A Q30-as rendkívül csendes, szinte hang nélkül suhan a vízen 27-28 km/h-val is. A tervezői csapat jó része vitorlázik, ebből kifolyólag magas elvárásaik voltak a hajó által kibocsátott hangok terén. Egy könnyed nyári este magunk is rácsodálkozhattunk a Balatonon, hogy olyan, mintha egy vitorlázat nélküli elegáns vitorlás kényelmes kokpitjében ülnénk. A Q30-as a Balatonon jellemző hullámzásban stabilan, nyugodtan viselkedik, de tengeri, part közeli körülmények között is biztonságosan használható.

Modern elegancia
A 30 lábas méret egy ilyen kecses hajótest esetén rendkívüli megjelenést tesz lehetővé. Részese lehetünk a finn eleganciának, letisztultságnak, átélhetjük az érzést, amikor a hajózás élményét nem a száguldás adja, hanem a környezettel és a vízzel való összhang. Mindezt egy olyan hajóval, amely nagyon is figyelemre méltó sebességpotenciállal büszkélkedik.

Túrázásra és romantikus estékre fejlesztve
A teljesen körbejárható fedélzeten nyolcan férnek el kényelmesen. Az orrban tágas, kétszemélyes kabin található, amelyben beépített elektromos toalett és kézmosó is helyet kapott. A kabinból pedig szinte teljes körpanoráma tárul elénk. Az orrfedélzet egyszerűen és gyorsan napozóterasszá alakítható, így a Q30-as kiválóan alkalmas a romantikus balatoni túrázásokra.

Hatótáv és sebesség
A Q30-as három különböző hatótávot javasol: a maximális 27 km/h-s sebesség másfél órán keresztül tartható, de ha visszaveszünk egy kicsit a tempóból, és 14-15 km/h-val haladunk, az 5-6 órára elegendő. A lassabb, 11 km/h-s utazótempóval pedig 10-12 óra menetidő érhető el, ami 110 km hatótávot eredményez.

Töltés – energiahatékonyságra optimalizálva
A Balatonon jellemző kikötői partiáram-infrastruktúra mindegyike alkalmas a Q30-as töltésére. Egy 10 Ah-s partiáram-csatlakozóval egy este alatt feltölthető, de képes arra is, hogy ennél kisebb kapacitásról is töltődjön.

Klasszikus suhanás
A Q30-as vonalvezetésében és koncepciójában sokkal jobban hasonlít a korabeli elegáns hajók karakteréhez, mint ahhoz a trendhez, hogy minél erősebb rohanógépekkel szeljük a vizeket. A Q30-as adta hajózás élménye a Balatonon is kipróbálható.

Q30 a velencei csatornákon:

YouTube video

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin 148. számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!