Próbaútra indult a Holló

2023. augusztus 19.
Címkék :

Megkezdte tengeri próbaútjait a 34 méter hosszú, emelősvertekkel épített Baltic 111 szuperjacht, a Raven.

A 34 méteres, egyedi építésű hajót júliusban bocsátották vízre Jakobstadban, de a nagy teljesítményűnek tervezett modell jelenleg foilok nélkül végzi az előzetes próbákat. A Ravent elsősorban nappali vitorlázásra használják majd, ugyanakkor alkalmas lesz hosszú távú utakra is, komoly sebesség mellett. Első nyilvános képein ívelt, csőrszerű orr, két T alakú emelősvert és egy nyolc méter hosszú orrsudár látható. A gyár úgy jellemzi, mint „az egyik legextrémebb jacht, amelyet építettünk”.

Tervezésénél központi szerepet játszott a súlytakarékosság, így a lehető legkönnyebb karbon és Nomex kombinációval készült. A mérnöki tervezés a Botin Partners, illetve a Pure Design munkája (mindketten terveztek már az America’s Cupra), az átfogó koncepciót pedig Jarkko Jämsen készítette. A hajó stabilitását és felhajtóerejét két nagy T alakú, hidraulikusan vezérelt oldalkarokra szerelt szárnyas svert biztosítja. Szokatlan a kokpit szerkezete, az elülső része félig fedett kemény tetős ülőrésszé is átalakítható. Bár a hajótest formája szokatlan, a rigg és vitorlázatkonfiguráció sokban hasonlít a hagyományos nagy teljesítményű maxikéhoz – egyetlen Southern Spars karbonárboccal és egy sor North Sails 3Di vitorlával.

Az elhelyezés három kabinban (kettő a vendégeknek, egy a tulajdonosnak) valósul meg, Jarkko Jämsen jellegzetes, ipari esztétikumú megjelenést választott a belső terekhez, minimalista, de ami a legfontosabb, könnyű rattan fedélzeti elemekkel, valamint látható karbonszálakkal. A Raven takarékos kialakítása a zuhanyajtókra is kiterjed, amelyeknek a 13,5 kg/négyzetméteres tömegét 2,3-ra faragták le. Ugyanebből a célból néhány egyedi alkatrészt házon belül 3D-nyomtatással készítettek.

„A Ravent nem könnyű kategóriába sorolni, de ha el kellene helyeznem, azt mondanám, egy csúcskategóriás szuperautónak felel meg – mondta Garth Brewer, az A2B Marine Projects projektmenedzsere. – Elsősorban a puszta élvezetet szolgálja, és a tulajdonos olyasmit akart csinálni, amit még nem csináltak korábban.”

A hajó csúcssebességére és a hatótávolságára vonatkozó teljes specifikációt még nem hozták nyilvánosságra.

A Raven beharangozó filmje:

YouTube video

(fotók és forrás: Boat International)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!