Prince Europe – Kézzel készült elegancia

Öt évvel ezelőtt leállt a különleges minőségéről híres, egyedi mahagónihajókat készítő Prince Europe gyártása. 2018-ban azonban újraindult a kézzel készített motorcsónakok építése, igaz, a fő profil inkább az elektromos meghajtás felé fordult.

A legnagyobb érdekessége a műhelynek és az általuk készített hajóknak, hogy nem használnak „ipari” gépeket. A mai világban talán furcsán hangzik, de a legtöbbször használt eszközük egy kis kézi gyalu. Ez persze tágabb teret enged a leendő tulajdonosok elképzeléseinek is: ha egy vevő igazán szépet és egyedit szeretne, itt aztán kiélheti a fantáziáját. Akár a tervezéstől kezdődően megvalósíthatja azt, amit szeretne, ennek ellenére nem ez a jellemző. A gyakoribb, hogy az alaptípusokat (19, 22 és a most készülő 24 lábas) legyártják, amelyeket aztán úgy „öltöztetnek” fel, ahogy azt a vevő szeretné.


Természetesen mindenki tudja, hogy milyen igényeket támaszt a hajó felé: hányan fogják használni, a túra vagy inkább a sport lesz a jellemzőbb, a régi, veterán stílusú vagy inkább az újabb, modernebb belsőt szeretne-e. Ezeket mind a vevők dönthetik el, és vihetik a hajójukba a saját ízlésüket.


Famotorosokat elég kevés helyen készítenek manapság, viszont a színvonal igencsak magas. Elég csak a Riva motorosokra gondolnunk, s máris egy különleges stílus jut az eszünkbe. Nem pusztán a gazdagság, sokkal inkább az elegancia, az arisztokrácia világa. A Prince Europe is ezt a vonalat követi, de a klasszikus külső modern belsőt hordoz.


A 2500 munkaóra alatt elkészülő mahagóni hajótestet természetesen lehet rendelni Volvo Penta 3.0 motorral is, arra az esetre, ha valaki a Dunán, a Tiszán, más tavakon, folyókon vagy esetleg a tengeren szeretné élvezni az elegáns fahajó nyújtotta örömöket. De a fő vonal most már az elektromos meghajtás. Itt igen széles a választék, a legkorszerűbb motorok és különféle méretű akupakkok állnak rendelkezésre.


A hagyományos savas aksiknál 6,5 és 20 kWh-s változatok vannak, 14 km/h-s végsebességgel vagy 6,5 órányi hajózással, míg a modernebb – és nyilván drágább – lítium-ion akkumulátorok 20-tól 100 kWh-ig rendelhetők, utóbbinál 50 km/h is lehet e csúcstempó, vagy lassabb menetben 24 órát is hajózhatunk!


Mindebben komoly szerepe van a Prince Europe hajók optimális kialakításának. Az egyébként is elegáns motoros gyönyörűen fekszik a vízen és alig kelt hullámokat. Ha mindezt párosítjuk a szinte hangtalan elektromos meghajtással, akkor valóban különleges hajózási élmény vár ránk.

Mátay László

(Hajóbemutatónk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!