Pozitív tendenciák a hajóiparban

Az idén januári boot Düsseldorf hajókiállításra ellátogató érdeklődők is megtapasztalhatják a kedvező tendenciákat. A düsseldorfiseregszemlén több mint 1900 kiállító 16 pavilonban 220 ezer négyzetméteren vonultatja föl a világ hajós, vízisport és vízi szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó kínálatát.


A gazdasági fejlődésnek köszönhetően az európai vízisport-ágazat valamennyi szegmensében tetten érhető a növekedési tendencia, amelyek élén a szervizszolgáltatások és karbantartás áll. A hajótulajdonosok száma évek óta emelkedik, ők pedig féltett kincseiket inkább szakcéggel tartatják karban, semmint saját maguk ügyködjenek rajta.


A felszerelések és tartozékok területe is újból jelentős növekedést tudott felmutatni az előző évhez viszonyítva. Ebben a szegmensben a vállalatok 90 százaléka értékeli kedvezőnek a jelenlegi gazdasági helyzetet. A felszerelések piacát táplálja az a tendencia, hogy a jachtokat egyre nagyobb kényelemre és biztonságra törekedve szereljék fel.


Az új gyártású hajók szegmensében a gyártók jelentős mértékű piacbővülésre számítanak, valamint tovább erősödik a vitorlás katamaránok iránti kereslet. Ezt a trendet követi a két vezető német hajógyártó, a Bavaria és a HanseGroup is, aminek jeleként a Bavaria 2014-ben felvásárolta a Nautitechet, a HanseGroup anyavállalatát képező Aurelius pedig felvásárolta a Privilège francia katamarángyártót.


A nagyobb jachtok térnyerése a motoros jachtok körében is tetten érhető. A vitorlás hajóktól eltérően ebben a szegmensben nő a kisebb, trélerrel szállítható és külső motorral felszerelt hajók kereslete.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!