Porto Cervo – életre szóló pillanatok

2007. február 25.

kikoto_porto_cervo_01Smaragd színű tenger, homokos tengerpart, s luxuskörülmények – ennek hallatán azt hihetnénk, hogy egy karibi üdülőparadicsomról beszélünk, pedig Porto Cervo Szardíniában van, alig háromórás repülőútra Budapesttől. Porto Cervo szépsége és szelleme egyedülálló, mindenki a luxussal párosítja e népszerű olasz falut és kikötőjét a Costa Smeralda Yacht Klubot.

A sziget északkeleti felén található falu a Smeralda nevű parton terül el, tucatnyi elegáns kikötő mellett. A látvány lélegzetelállító. A főtér téglaépületei, a fonott székek a kávézókban és a tenger látványa összességében mind hozzájárul a nyugalomhoz, amely nemcsak Európában, de a világon is szinte egyedülálló.

A főteret butikok és boltívekkel fedett sétálóutcák szegélyezik, s milliónyi virág teszi még látványosabbá a falu minden egyes pontját.

Az öböl másik sarkában 1967-ben megalapították a Costa Smeralda Yacht Klubot, amely jelentős mértékben járult hozzá a falu felvirágzásához, emelve a gazdasági és szociális rangját Porto Cervónak.

A falu a vízről mindenhonnan könnyen elérhető, így hamar felkapottá vált a felső tízezer által. Bár a falu és a kikötő is számos változáson ment át az elmúlt évtizedek alatt, de hangulata sohasem változott – akár nyaralni jött ide valaki, akár üzletet kötni, akár a vitorlás versenyen akart részt venni.

A falu éves rendezvényei közül kiemelkedik a Maxi Yacht Rolex Kupa, amikor is a kikötők megtelnek a világ leggyorsabb és legdrágább vitorlásaival. A versenynapon pezseg az élet a hajók körül, sőt az érdeklődés, ha lehet, még nagyobb a vízen, ahol hajók százai kísérik végig a verseny minden egyes pillanatát.

A partvidéket világító tornyok, a lakottabb részeket éttermek és luxus ingatlanok szegélyezik, ahonnan legalább annyira látványos a verseny, mint a partvidék a vízről. Miután a sziget menti vizeket keresztbe-kasul bejártuk, érdemes a szigetet is körbe járni. A sziget belsejének megismeréséhez érdemes autót bérelni.

A Via Capo Ferrónál a nyugalmas kis öböl kimondottan alkalmas egy kiadós délutáni úszásra. A víz gyémántzöld és egész évben kellemesen meleg. A felhők vonulásának köszönhetően a víz színe egy szempillantás alatt vált mélykékre, majd a Karib-tengeren szokásos átlátszó kékre. A sziklák tetejéről minden irányban a tenger látható.

Szardínia jelentős része érintetlen természet, ami tovább fokozza Porto Cervo szépségét. Porto Cervóban alig 2000-en laknak, mégis minden a turisták körül forog, akik a legzsúfoltabb napon akár megtöbbszörözik a falu népességét.
Bár csupán a nyár két utolsó hónapjában nyitnak ki az éjszakai bárok és diszkók, azért a nyugalmasabb hónapokban is találunk alkalmas helyet egy kis esti lazuláshoz.

A Clipper nevű bár és étterem a kikötő tőszomszédságában egész évben várja a kikapcsolódásra vágyókat. A hely kevésbé elegáns, mint más klubok, nem kötelező az öltöny és estélyi ruha, mégis a hangulat feledhetetlen a partikhoz szokott tehetősebbek számára is.

A felső tízezernek azonban mégis a versenyek kiegészítő eseményei jelentik a legnagyobb társasági élményt. A Hotel Cala Di Volpében rendezik mindig a gálavacsorákat, ahol gyertyák övezte lépcsőkön vezet az út a medence körül terített asztalokig. Világhírű szakácsok igyekeznek kielégíteni az ínyenc vendégek kívánságait, a pincérek sem tétlenkednek megtölteni a poharakat a világhíres helyi és külföldi borokkal.

Kétségkívül Porto Cervo és a Costa Smeralda Yacht Klub egyike azon kevés helyeknek a földön, ahol mindenki megtalálja magának a kikapcsolódás bármilyen formáját. Az ötcsillagos luxus mellett a hegymászó útvonalak, a hétköznapi koktélbárok mind kielégítik a szépség iránti szomjúságunkat és kaland utáni étvágyunkat.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!