Plitvicei tavak – az örök klasszikus

Plitvice LakeAmikor a nyaralási szezon kezdetét veszi, akkor Horvátország irányába megtelnek az autópályák. A tengerpart felé igyekezve nagyszerű kirándulásnak ígérkezik Plitvice. Még akkor is, ha már jártunk ott.

A sok szépségből minden egyes alkalommal fedezünk fel újdonságot a 20 hektáron elterülő Nemzeti Parkban. A park a Horvát Karsztvidéken található, a Kis-Kapella és a Plesevica hegyvonulatokat elválasztó völgyben fekszik és leglátványosabb részei maguk a tavak. A két legnagyobb tó a Kozjak és a Prosce, vízfelületük 1000-1500 m2.

parc_national_plitvice_002

A 16 tó és legalább 200 vízesés teszik felejthetetlenné a kirándulást. A legtöbb vízesés deszkapallókból épített ösvényen közelíthető meg, ami további sajátos hangulatot ad a kirándulásnak. A párás, speciális klímának köszönhetően gazdag növény- és állatvilága, vízi élővilága egyedülálló a környéken. Mohák és algák élnek nagy számban, de különleges harangvirág, boglárka és orchidea fajok is vannak. Az állatok közül a leghíresebb a barna medve, mely nem nagyon látogatja a turisták által birtokolt erdei utakat. Közel 350-féle lepke, 50 emlős, 20 denevérfaj és közel 200 madárfaj őshonos itt. A legszembetűnőbb állat a pisztráng. Majd minden fajtája megtalálható itt.

plitvice-lakes-national-park-croatia-outdoor-hiking-trails-adventure-sport

A park két legtávolabbi tava közöt 8 km és majdnem 200 méter szintkülönbség van és tulajdonképpen minden tó más-más magasságban helyezkedik el. A vízesések csodálatos látványa ennek köszönhető. A park egyébként több bejárat irányából is megközelíthető. A csodálatos gyalogtúrák mellett lehetőség van arra is, hogy hajóval vagy kisvonattal barangoljunk a lenyűgöző erdős-vizes tájon.

plitvicei-tavak

Belépőjegy árak:
-felnőtt 110 kuna, július 1. és augusztus 31. között 180 kuna
-diák 80 kuna, július 1. és augusztus 31. között 110 kuna

plitvicei-tavak-kepek-08

Forrás: Horvátország Info, Plitvice

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!