Piaci körkép: a legnagyobb eladó luxusjachtok

Új tulajdonosuk használhatja őket úszó otthonként, de hasznosíthatja őket a hajóbérlési piacon is, a kényelemre és a szolgáltatás színvonalára biztosan nem lesz panasz.

Octopus
A néhai Paul Allen hajója a maga 126,2 méterével a leghosszabb eladósorban lévő szuperjacht. Általában felfedezőhajóként aposztrofálják, nem véletlenül: a Lürssen 1A kategóriásnak építette meg a finn–svéd jégosztályozás szerint, így az Octopus egészséges keverékét nyújtja a luxusjachtnak és az expedíciós vízi járműnek. Első és hátsó fedélzetén is van helikopterleszálló, garázsában 18 méteres tengeralattjáró áll. Tizenhárom kabinjában 26 vendégnek biztosít helyet, a fedélzeti szórakoztatásról mozi, hangstúdió, úszómedence, víz alatti megfigyelőhelyiség, konditerem, spa és szauna gondoskodik.

Amadea
2016-ban adták át (szintén Lürssen), megjelenésének egyediségét az orrában elhelyezett sasfej és gömbölyded formákkal bőségesen ellátott felépítménye garantálják. 106,5 méter hosszú, bruttó regisztertonnában viszont kevesebb mint fele az Octopusnak (9932 / 4402). „Csak” 16 vendég fér el rajta, a tulajdonosi kabinhoz viszont saját jakuzzi és dolgozószoba tartozik. Van még spa, bár, konditerem, 10 méteres úszómedence, szalon, mozi, marokkói fürdő, két méretes kismotoros, számtalan jet ski és rengeteg apró játékszer.

Lady Moura
Amikor 1990-ben vízre került (Blohm & Voss), a világ addig legdrágább jachtja volt, most pedig az árulja, aki annak idején megvette. 2600 négyzetméteres belső tér hat fedélzetre osztva, 26 vendégre és 60 fős személyzetre optimalizálva. Természetesen van rajta helikopterleszálló, konditerem, spa és szauna, különlegességet jelent azonban a diszkóhelyiség és a pékség.

Kismet
Listánk harmadik Lürssenje és harmadik Espen Oino-dizájnja. Sziluettje erősen emlékeztet a kardhaléra, pedig 95 méteres hosszával és 2928 BRT-jével teljesen más dimenziót képvisel, mint az állat. Elfért rajta két helikopterleszálló, a legnagyobb dobása azonban a topfedélzet panorámaterasza, amely medencével és jakuzzival is büszkélkedik. A luxuscharterpiac oszlopos tagja, pihent már rajta a Beyoncé–Jay Z páros is.

Madsummer
Harrison Eidsgaard-terv, de Lürssen-építés egy olyan tulajdonos számára, akinek egyáltalán nincs ellenére, ha kilóg a sorból. Ha ez a szuperjachtoknál számít, akkor fontos elmondani róla, hogy olyan motorrendszere van, ami a lehető leghatékonyabban használja fel a rendelkezésre álló üzemanyagot, így 12 csomós tempó mellett 6000 tengeri mérföld a hatótávja, míg a végsebessége 18 csomó.

Aquarius
A 92 méteres Feadshipet 2016-ban adták át, eddig a charterpiacon mozgott. Kívül-belül a holland ipar remeke, főfedélzetének hátsó részén egy úszómedence kapott helyet, a tulajdonos külön fedélzeti szintet kapott, plusz van hat VIP-kabin 12 vendégnek. A jakuzzi három méter átmérőjű, természetesen a beltérben megbújik egy spa és egy konditerem is.

Tranquility
2014-ben készült el, és azonnal elnyerte az Év jachtja 82 méter fölött címet a World Superyacht Awardson. Ékköve volt a luxushajóbérlési piacnak, Kylie Jenner (https://www.instagram.com/kyliejenner/ ) 2019-es születésnapi partijának is ő biztosította a helyszínt. A tulajdonosin felüli kilenc kabinjának mind egyedi a színvilága és a berendezése. Belül akkora, hogy lift működik benne, így könnyebb a közlekedés a konditerem, a spa, a szauna, a masszázsterem, a medence, a jakuzzi, a vízi játékszerek garázsa és a kabinok között.

Illusion plus
Listánk legfiatalabb tagja, a kínai illetőségű Pride Mega Yachts 2018-ban adta át, de a tervezése már 2010-ben elkezdődött. Ügyesen megalkotott formája miatt nem nagyon látszik rajta, de hat fedélzeti szintje van (négyet hidal át a belső lift), az orrban pedig diszkréten bújik meg a helikopterleszálló. A lounge moziterem is, azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy konditerem, spa, jakuzzik is találhatók rajta.

ACE
A 87 méteres Lürssen jacht 2012-es átadása óta szolgálja tulajdonosát, és a visszafogottabb jachtok közé tartozik, lévén külsejében nincs semmi hivalkodó, 6 kabinjában 12 vendég fér el, a felszerelési listája pedig standardnak mondható: mozi, jakuzzi, spa, kismotoros.

Chakra
Listánk korelnöke, majdhogynem ipari műemlék: a Scheepswerf Gebr. van der Werf 1963-ban adta át, hogy aztán 1997–98-ban a Devonport csináljon belőle szuperjachtot. Öt fedélzet, 2016–17-ben grandiózus felújítás, amelynek során modernizálták a belső tereket is. Nagypályás chartermotoros 21 szobával és 42 vendéghellyel. Plusz masszázsszobával, konditeremmel, szépségszalonnal, jakuzzival, külön napozóval a topfedélzeten.

Juráncsik Norbert

Tetszett a cikk? Ne maradj le a többi hasonlóról, kövess minket Facebookon!

(fotók: charterworld.com; burgessyachts.com; charterworld.com; force-one.net; yachtharbour.com; boatinternational.com; feadship.nl; burgessyachts.com; iyc.com; fraseryachts.com; charterworld.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!