Phantom – a Balaton szülte elektromos lendület

Kifejezetten a balatoni életérzés keltette életre a WaterFront 200 lóerős elektromos prémium-siklóhajóját, a Phantomot. Ráadásul a 26 lábas hajó minden ízében testre szabható, kiváló minőségű anyagokból készült, teljes egészében magyar fejlesztés eredményeként.

A Phantom atyjai, Rózsavölgyi Norbert és Bukor László kreatív mérnöki csapatukkal ezer szállal kötődnek a magyar tengerhez, így nem csoda, hogy közös „gyermekük” alapötletét is a Balaton adta. A tó környezetbarát hajózási lehetőségeihez elektromos hajóra volt szükség, a száguldás igénye pedig hozta magával a siklóhajó-kialakítást. Az ötletet kétévnyi előkészítői, tervezői munka előzte meg, mielőtt 2021 tavaszán bemutatkozott volna a Phantom, amelynek kialakításához az ötletgazdák kiváló magyar mérnököket hívtak segítségül.

A Phantom egyik legnagyobb előnye, hogy nem egy előre kitalált hajótestbe akarták beszuszakolni az eKraft elektromos hajtásláncát, hanem a hajót tervezték az eKraft rendszerhez. Nyomatékgörbék tucatjait elemezték végig, mire sikerült összehozni egy olyan hajtásláncot, amely lényegében nem köt kompromisszumot a teljesítmény és a hatótávolság örök vitájában.

Teljesítményre tervezve

Így született meg a 200 lóerős siklóhajó, amelynek öt akkumulátorból álló hajtásláncát teljesen középre tervezték, kialakítva a tökéletes balanszot – a kormányállással szemközti oldal plusz 80 kiló terhelést kapott, hogy kiegyensúlyozza a vezető testsúlyát.

A Phantom, kialakításának köszönhetően akár 65 km/h-s csúcssebességre képes, ráadásul 45 km/h utazósebesség mellett kényelmesen, 16 perc alatt teszi meg a Balatonfüred–Siófok távolságot. A siklóhajótest merülése álló helyzetben mindössze 45 centiméter, vagyis a déli parti körülmények között is kiválóan használható. Ugyanakkor már viszonylag alacsony, 32 kilométeres óránkénti sebesség mellett átmegy siklásba, ennek köszönhetően az elektromos teljesítmény 100 százaléka kihasználható. A Phantom könnyedén képes arra a „mutatványra”, hogy 50 kilométeres óránkénti sebesség mellett megfordul a farhullámában.

A motor nyomatéka egyetlen szóval jellemezhető leginkább: libabőr.

YouTube video

Prémium megoldások személyre szabva

A Phantom nem csak a menetteljesítményében nem kényszeríti kompromisszumokra leendő tulajdonosát, megjelenésében is a legmagasabb minőséget és a legnagyobb variálhatóságot kínálja. Sokat elmond a magas színvonalról, hogy a belső kárpitokat egy a tulajdonosok régi ismeretségéből kikerülő, oldtimer autók kárpitozásával foglalkozó manufaktúra tervezi és készíti. A vízálló kárpitok és a hajótest felületeinek színei is szinte a végtelenségig variálhatók három különböző katalógus fellapozása után, miközben megfelelnek a kültéri használat nyomán felmerülő UV-állóság követelményeinek. De a Phantom hasonlóan széles kínálatot nyújt az alkalmazott flexi tík borítás és a szélvédő színárnyalatának kiválasztásához, minden tökéletes összhangba hozható a hajótest és a kárpit színeivel.

High-tech szolgáltatások

A kokpitben található 13,3 colos multifunckiós kijelző is minden igényt kielégít. Túl azon, hogy segít a navigációban és műszaki, valamint teljesítményadatokat szolgáltat, vezeték nélküli hotspotként működik, és ezen keresztül érhető el a hajó tulajdonosa számára 24 órás online szerviz-segítségnyújtás is. Emellett egy ROKK vezeték nélkül töltőállomást szintén kialakítottak a műszerfalon, ez a vízi használat igényeinek megfelelően vízálló módon tölti az erre alkalmas mobiltelefonokat. Persze itt még mindig nem fejeződik be a vásárló elektronikus igényeinek teljes körű kiszolgálása, a 12 voltos elektromos rendszer lehetőséget nyújt, hogy a megrendelő hűtőt vagy akár televíziót is megálmodhasson élete hajójára.

Hadd szóljon…

Mindezek mellett helyet kapott a Phantomban egy Hertz hifirendszer, amely fokozza a felejthetetlen élményt a hajóutak során. Nagy érzékenységű RDS rádióvevővel, aux bemeneti csatlakozóval és Bluetooth-os csatlakozási lehetőséggel szinte bármilyen eszközt párosíthatunk a rendszerhez. A kor igényeinek megfelelően DAB+-előkészítést is kapott a készülék, és ha a beépített 4×50 watt teljesítmény kevésnek bizonyulna, a két pár vonalszintű kimenetre további erősítők csatlakoztathatók, amelyek kétzónás üzemmódban is működtethetők, így egymástól függetlenül vezérelt hallgatási területek hozhatók létre. A rendszer az IP66 vízállóság mellett UV-, só- és porálló. Ha ez nem prémium, akkor mi az?!

Technikai adatok

Teljesítmény: 150 kW, 200 lóerő

Hatótáv: 30–80 kilométer (a hajón tartózkodók számától és az utazósebességtől függően)

Akkumulátorkapacitás: 72 kW

Hajótest hossza: 7,9 méter (26 láb)

Szélessége: 2,64 méter

YouTube video

Szöveg: Kovács Róbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!