Párizsba tart a Race For Water

2015. november 26.

Trip on the Seine river with the Planet Solar yacht between Rouen and the D'Amfreville lock. The MS Tûranor PlanetSolar is currently the largest solar boat ever built, Planet Solar was launched on March 31, 2010 after 3 years of feasibility studies, construction, tests, and optimizations. On May 4, 2012, after 585 days of navigation, the MS Tûranor PlanetSolar reached Monaco, the starting point of the trip around the world, powered 100% by photovoltaic energy.November végétől december 12-ig Párizsban lesz a Race for Water alapítvány az Ensz COP21 klímaváltozási konferenciájának alkalmából. Az alapítvány nagykövetével, a Race For Water Solar hajójával lesz jelen és az Ocean and Climate Platform (Óceán és a klíma csoport) új tagjaként jelképesen az óceánt hozza magával a COP21 konferenciára. 

A Race For Water – korábban PlanetSolar néven – a világ legnagyobb napelemes hajója, nevéhez számos Guinness rekord mellett az első kizárólag napenergiával történt földkerülés is kötődik. Az 584 nap alatt teljesített földkerülés után a technikai vívmányokkal teli hajó a tengeri kutatások tudományos platformjává lett. A Race For Water alapítványnak adományozták és ‘nagykövetként’ a tengerek műanyaggal való szennyezettsége ellen hivatott küzdeni. Amellett, hogy a nemzetközi vizeken  tudományos – víz és műanyag szennyeződések – mintavételi eszközzé vált, minden megjelenése nagy érdeklődésnek örvend, ezért különlegesen hasznos az alapítvány célkitűzéseinek ismertetésére és népszerűsítésére is.

Zsilipelés a Szajnán. Fotó: Christophe Launay

Zsilipelés a Szajnán, fotó: Christophe Launay

Különleges méretei miatt is csak az jöhetett szóba, hogy vízi úton jut el a konferenicára a Race For Water, így a Szajna folyón hajózott fel a francia fővárosig. 

Zsilipelés a Szajnán Párizs felé Fotó: Christophe Launay

Zsilipelés a Szajnán Párizs felé , fotó: Christophe Launay

A PlanetSolar-t a kieli Knierim Yachtbau építette, futurisztikus megjenelését a praktikum adta. A felépítmény lapos tetején 537 négyzetméternyi napelem van, melyek összesen 93 kW teljesítményben, melyek a katamarán felépítésű hajó két uszótestében lévő motorokat hajtják. A két testben összesen 8,5 tonnányi lítium-ion akkumulátor gondoskodik az energia tárolásáról. Különleges formáját a szélcsatornában és tanmedencében végzett tesztelések eredménye, elméleti sebessége 14 csomót is elérhet. Több, mint tízmillió euróba került és az eredeti tervek szerint a rekord földkerülést követően luxusjachttá alakították volna, de a tulajdonosok meggondolták magukat és tudományos célokra adományozták.

Trip on the Seine river with the Planet Solar yacht between Rouen and the D'Amfreville lock. The MS Tûranor PlanetSolar is currently the largest solar boat ever built, Planet Solar was launched on March 31, 2010 after 3 years of feasibility studies, construction, tests, and optimizations. On May 4, 2012, after 585 days of navigation, the MS Tûranor PlanetSolar reached Monaco, the starting point of the trip around the world, powered 100% by photovoltaic energy.

A pontos manőverezést kamerák és a legénység is segítik.  Fotó: Christophe Launay

A Race for Water műszaki adatai:
Teljes hossz: 31 méter
Szélesség: 23 méter
Merülés: 1,5 méter
Átlagsebesség: 5 csomó
Magasság: 6,3 méter
Menettartomány: korlátlan
Átlagos fogyasztás: 20kW (17kW a meghajtásra et 3 kW a fedélzeti életre)

 

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!