Parasportoló lesz a vitorlásverseny védnöke

Damien Seguin háromszoros paralimpiai érmes (két arany, egy ezüst), ötszörös világbajnok lesz az 53. La Solitaire du Figaro 53. fővédnöke.

Ő az első parasportoló, aki teljesítette a Vendée Globe szólóvitorlás földkerülő versenyt, a 2020–21-es kiadásban hetedik helyen befutva. Jelenleg második Vendée Globe-jéra készül, és büszke arra, hogy őt választották a 2022-es La Solitaire du Figaro védnökének. Az 1979-ben bal kézfej nélkül született Damien Seguin az Alpokban, Brianconban nőtt fel, de fiatalkora nagy részét Guadeloupe-én töltötte. Az 1990-es Route du Rhum célba érkező hajóit nézve született meg benne a vágy, hogy vitorlázzon.

„A Nemzeti Vitorlás Iskolában és a francia paralimpiai csapatban kezdtem 2.4mR hajóosztályban, ahol nyertem pár díjat. De közben mindig ott volt bennem az óceán gondolata. Akkoriban azon gondolkodtam, hol kezdjem el. A Mini 6.50-est és a Figaro Beneteau-t nézegetve a választásom a Figaro körre esett 2005-ben. Így részt vettem a Transat Ag2r kétkezes versenyen és a Solitaire-en 2006-ban. Kemény verseny volt, negyvennégy induló között a harminchatodik lettem, majd váltottam a Class40-esre, aztán az IMOCA-ra. Mindvégig a francia paralimpiai csapat tagja voltam.

A Figaro továbbra is a versenyvitorlázás és az óceáni versenyek egyik legfontosabb eseménye. Rengeteg fiatal tehetség sorakozik majd a rajtnál (várhatóan harmincnégy induló lesz az idén – a szerk.), itt fővédnökének lenni nagy öröm és megtiszteltetés. A La Solitaire híres arról, hogy mennyire nehéz verseny, mindig nagyszerű vitorlázók vettek részt rajta. Emblematikus regatta, kötelező azoknak, akik jó profi szkipperek szeretnének lenni. Mindig jönnek új arcok, a régiek közül pedig nagyon sokan térnek vissza. Szépen gyarapszik a női indulók száma, és ez jó dolog. Közülük néhányan igen figyelemreméltó eredményeket érnek el.”

Seguin, aki a Des pieds et des Mains (Kezek és lábak) Egyesület alapítója, már a negyedik Route du Rhumjára készül (kettőt Class 40-esben teljesített, egyet IMOCA 60-assal). Augusztusi és szeptemberi edzései között Groupe Apicil hajójával meglátogatja a verseny állomásait és a Saint Nazaire-i célt: „2006-ban azt mondtam, hogy egy nap visszatérek erre a versenyre, és az ígéret még mindig áll!”

Az 53. La Solitaire du Figaro első szakasza augusztus 21-én rajtol.

(forrás: lasolitaire.com, fotók: paralympic.org, insidethegames.biz, france-paralympique.fr, lasolitaire.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!