Pályázat: az évszázad vitorlásfotója

Rendkívüli helyzetben rendkívüli döntések születnek. Így van ez a Mirabaud által kiírt Év vitorlásfotója (Mirabaud Yacht Racing Image of the Year) esetében is, ahol jelentősen megnövelték a pályázati időszak hosszát.

Hagyományosan az adott év kiírásában az előző ősztől kezdik számolni az esztendőt, az abban az időszakban lőtt fotókat lehet nevezni. Mivel azonban az idén a vitorlásverseny-szezon (is) meglehetősen rövid és foghíjas lesz, a szervezők újragondolták a versenyt.

Bernard Schopfer, a szervező bizottság elnöke elmondta: „Meglehetősen kevés kivételtől eltekintve, 2020 üres év lesz. A globális járvány miatt elmaradnak a regatták, a vitorlásfotózásból élők pedig nem tudják végezni a munkájukat. Ezért úgy döntöttünk, az idén speciális feltételekkel írjuk ki a pályázatot. Ismert fényképészeket vontunk be a tervezésbe, ennek eredménye lett az Évszázad vitorlásfotója (Mirabaud Yacht Racing Image of the Century), amely az ezredforduló óta készült képeket és azok alkotóit ünnepli.”

Nicolas Mirabaud, a Mirabaud Csoport részéről úgy vélte: „A versenyünknek köszönhetően az elmúlt húsz év fotói újra életre kelhetnek, azokat a huszonegyedik század kontextusába helyezhetjük. A magam részéről kíváncsian várom, miként tükrözik majd vissza a képek az utóbbi két évtizedben lezajlott fejlődést.”

A pályázaton 2000. január 1. és 2020. október 6. között készített fotókkal lehet indulni, de csak olyannal, amit korábban nem neveztek az Év vitorlásfotója díjra. Téma a vitorlásversenyzés bármilyen formája, ideértve a kitesurföt is. A díjkiosztó 2020. november 24-én, a Yacht Racing Forum (Portsmouth, Nagy-Britannia) adta elegáns (és szakmai) keretek között.

A részletes szabályzat itt olvasható el.

Címlapfotónkon Loris von Siebenthal 2019-ben nyertes képe látható, míg a záró képet Tom Coehoorn készítette, amivel a közönségdíjat hozta el. A tavalyi legjobb nyolcvan kép itt böngészhető.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!