Óvjuk meg hajónkat a hidegtől!

0520001251Azt minden hajótulajdonos tudja, hogy a téli szezon beállta előtt nagyon fontos hajós járműveink állapotmegőrzését és konzerválását szakszerű módon előkészíteni, vagyis téliesíteni a hajónkat, csónakunkat.


A téliesítés egyrészt az olajfilm-kialakulás megelőzése miatt fontos, másrészt pedig azért, hogy megelőzzük a szerkezeti részek korrózióját és oxidálódását. Ehhez érdemes a hengerekbe kb. fél-1 deci olajat betölteni a gyertyanyílásokon keresztül, majd a gyertyák becsavarását követően megforgatni a tengelyt.

engine-repair

Ha a hajónk benzinmotoros, akkor járassuk előbb ki az üzemanyagot a karburátorból (ehhez az üzemanyagcsövet levéve, leállásig érdemes járatni a motort). Ha nagyobb hajómotorunk van, akkor azt érdemes a motorcsónakkal együtt fedett helyen tárolni. Ha ez otthon nem megoldott, akkor érdemes a nagyobb hajószervizekhez fordulni, ők vállalnak szakszerű tárolást. Ha a vitorlás hajónkat szeretnénk téliesíteni, amelyben beépített motor van, akkor érdemes a motorba fagyálló betöltésével a motort konzerválni, cserélni az olajat, tisztítani az olajszűrőt, majd az egész gépet állványra tenni, és zsákkal vagy fóliával – amelybe előbb nedvszívó szilikagélt helyeztünk – letakarva védeni. Érdemes még a vízpumpa kerekét is leszerelni a télire, hogy elkerüljük a gumiból készült lapátkerekek összeszáradását.

service_and_maintenance_adriatic_challenge 636173

A hajómotorunk tavaszi karbantartásához szintén érdemes egy teljes olajcserét végrehajtani a hajtóműveken, ezt általában 50 üzemórát követően, vagy pedig egy teljes hajózási szezont követően kell elvégeznünk. A gyújtógyertyákat is cserélni kell majd a zsírzási pontokon, a szivattyús olajozású motorok esetén pedig az olajszűrőt és a motorolajat is érdemes kicserélni.

0520001251

Vizsgáltassuk át a hajócsavart, hogy nem keletkezett-e rajta csorbulás, repedés vagy kavitációs kopás, ugyanis súlyos hajtóművi károkat okozhat a kiegyensúlyozatlan hajócsavar. Emellett ellenőrizzünk le minden elektromos berendezést, és ha szükségessé vált, akkor az észlelt meghibásodásokat javíttassuk ki.

img_19401

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!