Óvatosan búvárkodjunk az Adrián!

Nagy port kavart Horvátországban a múlt héten annak a lengyel turistának az esete, aki az Isztrián huszonkilenc, fokozottan védett nagy sonkakagylót emelt ki a vízből.

A 23 éves férfi állítása szerint nem tudta, hogy védett fajról van szó, de ez nem mentesíti a bűnvádi eljárás alól. A latinul Pinna nobilisnek nevezett élőlény Európa legnagyobb kagylófaja, 1970 óta védett Horvátországban, de egy betegség miatt most fennáll teljes kipusztulásának a veszélye. A rejtélyes kórokozóról elsőként Spanyolországból érkeztek hírek. A horvát tengerbiológusok először 2019 májusában vették észre, hogy valami nincs rendben a kagylókkal, ám akkor már késő volt, az adriai egyedek jelentős része megfertőződött, ahogy a Földközi-tenger más részein lévő kolóniák is. Azóta az állomány közel 80 százaléka elpusztult, s a maradék jelentős része is beteg. A helyi biológusok mindent megtesznek a faj megmentéséért, de ez a vártnál nehezebben megy, mivel fogságban szinte lehetetlen szaporítani őket.

Jelenleg a pulai akváriumban harminc egészséges egyedet tartanak, rajtuk kívül a természetben mindössze száz-százhúsz egészséges példányról tudnak a szakemberek. A lengyel hobbibúvár tette azért is különösen súlyos, mert az általa kiemelt példányok egytől egyig egészségesek voltak, ezért a kár felbecsülhetetlen. A nagy sonkakagyló kipusztulásához az életvitele is hozzájárul, hiszen a Földközi-tenger öbleinek nyugalmas homokpadjain él, a sekély víztől egészen 50 méter mélységig, épp ott, ahol a turisták is előszeretettel búvárkodnak. Az Adriai-tengerben egyébként a példányok átlagban 30-50 centisek, de néha 1,2 méterre is megnőnek – írta a Figyelő.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!