Öttonnás bálnának örülnek a bécsiek

2021. május 23.
Címkék :

Május eleje óta egy tizenhét méter hosszú acélbálna látható a bécsi MuseumsQuartier udvarán. Az öttonnás tengeri óriás arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberiségnek ma kell cselekednie, ha meg akarja őrizni a Földet a következő nemzedékeknek.

A bálna a salzburgi művész, Mathias Gmachl alkotása, és arra hívja fel a figyelmet, mennyire kizsákmányolja az ember a természetet. Az embertől független életet szimbolizáló kékbálna ugyanúgy kihasít magának egy szeletet a MuseumsQuartier előtti közterületből, ahogy az emberi tevékenység befolyásolja a bálnák élőhelyét, életkörülményeit.

Az Echoes – a voice from uncharted waters címet viselő installációt szenzorokkal szerelték fel, amelyek a látogatók mozgásának megfelelően fény- és hangeffektusokat vezérelnek. Ezek a bálnák énekét és az óceánok mélyén hallható hangokat adják vissza – az ipari kikötők és konténerhajók zajától a tengerek háborítatlan zugaiban készült víz alatti hangfelvételekig.

Ha a látogatóknak sikerül tiszteletben tartania a bálna körüli teret, belehallgathatnak a tengerek titokzatos világába, ha nem, a fények és a hangok eltompulnak, végül teljesen eltűnnek – akárcsak az élet a zajszennyezéssel élhetetlenné tett óceánokból – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!