Otam Custom Range 35 Gipsy – Elegancia a vízen

Az Otam 35 méteres motorjachtja úgy ragaszkodik a hagyományos eleganciához, mint valami ősi családfő. Igaz, ez a családfő pontosan tudja, hogy a hagyomány állandósága kiállja az idő próbáját.

Az Otam Custom Range családjának tagjai a 35-40 méteres jachtkategóriába tartoznak, de akad még egy fontos azonosság közöttük: mind alumíniumból készültek. De nemcsak az anyagfelhasználás, hanem a hajó formatervezése is klasszikus: a magasan, szinte felhőket böködve elnyúló hajóorr, a hármas fedélzetkialakítás és a hátul pueblo indiánok piramisát idézően teraszos tatfedélzet-kialakítás a múlt századi klasszikus jachtok vonalvezetését idézi. Talán csak egyetlen apróságban tér el elődeitől a Gipsy: az orr-rész rendkívül magas oldalfala kissé olyan, mintha az orrban található napozóterasz egy eltakarandó női napozó lenne, ahová így legfeljebb helikopterpilóták kukucskálhatnak be a nyílt vízen.

A Gipsy belső terének kialakítása során a dizájner olyan finom eleganciával, annyira kifinomult ízléssel tervezte meg a kárpitok, bőrök, fák, fémek harmonikus eleganciáját, hogy azt egy meglehetősen sok csillagot elnyerő szálloda is megirigyelhetné. Azt nagyon hosszasan talán nem kell taglalnunk, hogy egy 35 méteres luxusjachton nincs helyhiány. A bőséges terek és a hajó naszádszerű kialakítása ellenére meglehetősen nagy üvegfelületek gondoskodnak arról, hogy pompás látványt nyújtsanak a Gipsy szalonjai, kilenc kabinja.


A tulajdonosi kabin hatalmas franciaágyát úgy helyezték el a középfedélzet tatjánál, hogy az ágyból is körpanorámás kilátás nyílik a tengerre, emellett duplamosdós, márványtálcás fürdőszoba. De a vendégkajütök, sőt a személyzeti hálók sem maradnak el ettől kényelemben, ahogy a nappaliban és az étkezőben is bőséges a hely és árad az elegancia.

Technikai felszereltség szempontjából is 20. századi hajó az Otam 35 méteres motorjachtja. Félreértés ne essék: a hajózáshoz 21. századi technológiával szerelték, de nincs telezsúfolva a modernkor digitális szórakoztató kütyüjeivel. Persze itt is van minden vendégkajütben LED-tévé, de nem foglalja el kivetítő a szalonfal felét. Persze azért a motortér mellett találhatunk jetskinek fenntartott helyiséget, sőt a járműnek hátul kikötőhelyet is kialakítottak.

A 35 méteres hajó félig terhelve is több mint 160 tonna vízkiszorítású, merülése pedig meghaladja a két métert, vagyis a mozgatásához bizony komoly teljesítményre van szükség. Ezért nem is aprózták el: a gépházba két CAT ACER 32-es motoróriás került, amelyek összesen több mint 1800 lóerős teljesítmény leadására képesek viszonylag alacsony, már 2300-as percenkénti motorfordulat esetén. Vagyis a hatalmas hajót két megbízhatóan dolgozó, kitartó titán hajtja előre, akik 12 csomós sebességgel akár 2000 tengeri mérföldre is elviszik a Gipsyt. De persze gyorsabban is lehet: a hajó csúcssebessége 20, túrasebessége 13,5 csomó.

(A cikket teljes terjedelmében elolvashatja az Aqua magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!