Összefoglaló a Kékszalag időjárási hátteréről

Az idei verseny időjárási körülményei kisebb eltérésekkel a számítások szerint alakultak: alapvetően nagyon gyenge volt a légmozgás, a helyi hatások alakították a szél járását.

A verseny kezdetén a több napja kitartóan fújó északnyugati szél gyorsan legyengült, és a Balaton helyi cirkulációs rendszere átvette az irányítást. Emiatt eleinte a déli part közelében volt élénkebb a szél, ezért Kenese irányában sokan ezt a déli utat választották. Ez az ág azonban hamarosan legyengült, és a víz felett egy egységes leáramlási rendszer alakult ki, amely nagyobb szélcsendes területek kialakulását eredményezte. A viszonylag hűvös vízfelszín felett 15-20 méter magasban létrejött egy egyenletes, a tó közepétől kifelé fújó gyenge áramlás, amely lehetővé tette a magas árbócú katamaránoknak, hogy teljesen elszakadjanak a hagyományos hajóktól.

Amíg a keleti medencében már halódott a szél, a középső és a nyugati medencében kitartott a mérsékelt légmozgás, így az első nap délutánján az oda átjutó katamaránok külön versenyt vívhattak egymással. A keleti medencében csak időnként feltámadó nagyon gyenge légmozgás délutánra Siófoknál összetorlasztotta a hajókat, amelyek jórészt csak az esti órákra érték el a Tihanyi-szorost.

Az első éjszaka, illetve a második nap legnagyobb részt ugyancsak a tavi cirkuláció jegyében telt, éjszaka a part, nappal a víz felől alakult ki gyenge áramlás, amely időnként délnyugati komponenst is felvett. A második napon a part vonalában kialakult gomolyfelhősorok tovább csökkentették a tavi cirkuláció amúgy is gyenge szelét.

Változatosságot mindössze a második nap délutánján a Balatontól nyugatra megjelenő zivatarok hoztak, amelyek nem érték el a tavat, azonban környezetükben lehűtötték a levegőt. A szétáramló hideg levegő hulláma nyugatról keletre haladva rövid időre felerősítette, illetve megélénkítette a szelet, sok hajó számára lehetővé téve az útvonal teljesítését. A második éjszaka ismét a gyenge, helyi szelek időszaka volt.

Mindez azt jelenti, hogy a nagyon gyenge szélviszonyok csak a speciális hajók számára jelentettek előnyt, a hagyományos balatoni hajók számára lassú versenyt hoztak – írta a met.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!