Összefogásra biztatnak a vitorlázók

Nyílt levelet írtak a magyar vitorlázás meghatározó szereplői, amelyben az egészségügyi veszélyhelyzet miatt kialakult helyzetben összefogásra kérik a hazai vitorlástársadalmat. A levelet Kurucz Sándor, a Nagyhajós Bizottság elnöke kezdeményezte, első körben a sportág 22 ismert személyisége látta el aláírásával.

A levelet változtatás nélkül közöljük, cikkünk végén pedig közzétesszük azt a linket, ahol az aláírókhoz lehet csatlakozni. Ezenfelül mi is arra buzdítjuk olvasóinkat: a tagdíjak mihamarabbi befizetésével és a versenyengedélyek kiváltásával járuljanak hozzá, hogy az idei szezon is stabil és tervezhető legyen. A szabályok, valamint az útmutatások betartásával pedig érjük el, hogy mielőbb elkezdődhessen a szezon.

Vitorlázó sporttársak!
A koronavírus-járvány miatt kialakult egészségügyi veszélyhelyzet nem hagyta érintetlenül a vitorlássportot. Versenyzés helyett a partra szorultunk: hajóink a kikötőkben vesztegelnek, csapataink nem tudnak közösen készülni, versenyt tartani tilos. Klubjaink a túlélésért küzdenek, mivel a bizonytalan helyzetre tekintettel sokan kivárnak az éves tagdíjak befizetésével és a versenyengedélyek kiváltásával.
Sporttársak! Ez most az összefogás ideje, mutassuk meg a hazai nagyhajós vitorlázóközösség valódi erejét. Bár a partra szorultunk, ne hagyjuk magára szeretett sportágunkat!
Tudnotok kell, hogy a klubok és a szövetség munkatársai is megfeszített erővel küzdenek azért, a sportág működőképessége fennmaradjon és a veszélyhelyzet feloldását követően azonnal beinduljon a vitorlás élet a vizeken. A Magyar Vitorlás Szövetség a tagszervezetekkel, hajóosztályokkal közösen dolgozik egy eltolt versenyszezon megszervezésén, a versenyrendszer működőképességének fenntartásán. Teszi mindezt azért, hogy mi újra vitorlázni, versenyezni tudjunk, amint ezt a körülmények lehetővé teszik.

Nélkülünk azonban ez a küzdelem mit sem ér. Mutassunk példát abban, hogy tevékenyen hozzájárulunk ehhez munkához azzal, hogy befizetjük a tagdíjakat és kiváltjuk a versenyengedélyeket! Akkor is, ha most még nem szállhatunk vízre. Akkor is, ha most még nincs verseny. Ez kell ugyanis ahhoz, hogy amikor minden visszatér a rendes kerékvágásba, legyen, aki megszervezi a versenyeket és működteti a versenyrendszert.
Erről most kell gondoskodnunk!
Mutassunk példát abban is, hogy segítünk egymásnak. A veszélyhelyzet miatt elmaradt versenyeinkre szánt költségeket vagy a nevezési díjak egy részét fordítsuk a vitorlázók, a hajóegységek és az osztályok megsegítésére. Azokéra, akik a járvány okozta gazdasági hanyatlás vagy egészségi okok miatt most a létükért küzdenek. Támogassuk önkéntes felajánlásainkkal vagy akár adónk egy százalékával a nehéz helyzetbe kerülő társainkat!
Sporttársak! Mi vagyunk a hazai vitorlázás legnagyobb háttere, mi vagyunk, akik ezt a sportágat működtetjük. Számítunk rátok is, nem majd, nem holnap, hanem most!

Balatonfüred, 2020. április 15.

Kurucz Sándor (elnök, Nagyhajós Bizottság), Cittel Lajos (a Magyar Hajózásért Érdemérem birtokosa, tag, Nagyhajós Bizottság), Szeremley László (tag, Nagyhajós Bizottság), Keller András (tag, Nagyhajós Bizottság), Petrányi Zoltán (a 2019-es Kékszalag-győztes csapat kormányosa, tag, Nagyhajós Bizottság), dr. Bodnár Imre (HCC), Herkó Dezső (70-es cirkáló), Böjte Richárd (Nau 330), Czap Zoltán (11mOD), Csoltó Ákos (Melges 24), Farkas János (50-es cirkáló), Fináczy György (kétszeres olimpikon – 1964, 1972, Fair Play életműdíjas, Partiszél), Hercsel Erik (J24), Kola Dániel (Regina), Lehoczky Ádám, Fabriczki András (33-as), Mészáros Gábor (Európa 30), Náray Vilmos (Dragon), Öveges Dávid (Sudár Sport), Pál Gaszton (Sudár Regatta), Siklósi Máté (Optimist), Temesfői Zénó (Nau370Run), Weisz János (Dolfin), Wonke Péter (Összevont Cirkáló)

Az aláírókhoz itt lehet csatlakozni.

A levél forrása: MVSZ Nagyhajós Bizottság

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!