Örömmel folytatom a munkát

SCS_4509Kollár Lajos 2013 óta a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. Az idén tisztújítás lesz a szövetségben, ám az Aqua Magazinnak adott interjúban elmondta, hogy továbbra is szívesen vállalja az eddig elkezdett munka folytatását.

Aqua: Mikor kezdődött a vitorlázás iránti rajongásod?
Kollár Lajos: Hétéves korom óta szinte minden nyaramat a Balatonon töltöttem, és persze vitorlázással. Később, már érett fejjel lett saját hajóm. Elsőként egy Kalózom, amelyet magam újítottam fel, majd két 25-ös túrajollém, míg végül 1980. december 28-án érkezett az életembe a Tabu. Perjés István (Pimpi) barátommal vettük meg, és 1987-ig voltunk társak, majd ő megépítette az első műanyag 40-es cirkálót, a Vitát. A 70-es évek eleje óta versenyzem. Számos dobogós helyezést értem el 25-ös túrajolle, illetve 40-es cirkáló osztályban. A TVSK alapító tagja voltam. Saját egyesületemet Tabu Sailing Team SE néven alapítottam 1990-ben. Belekóstoltam a tengeri vitorlázásba is. Több ezer mérföldet hajóztam az Adrián, a Jón-, az Égei- és a Földközi-tengeren. Vitorláztam a Karib-tengeren, Francia Polinéziában és az Indiai-óceánon is. Megalakulása óta osztálykapitánya vagyok a 40-es cirkáló osztálynak. Jelenleg az összevont cirkáló osztályban versenyzem.

SCS_4502
Aqua: Milyen indíttatásra és mikor vetted át a Magyar Vitorlás Szövetség elnöki pozícióját?
K. L.: A Budapest Boat Show keretei között 2013 februárjában beszélgettem Ruják Istvánnal, az akkor még csak felvetődő problémákról és megoldási lehetőségeikről. Mivel az összejövetelen szinte az összes nagy egyesület vezetője jelen volt, és a támogatásáról biztosított, így tulajdonképpen az általuk képviselt, szűken vett vitorlázótársadalom felkérésének tettem eleget. Majd 2013-ban, miután több egyesület jelölt elnöknek, elindultam a posztért, amit közel kétharmados többséggel nyertem el.

SCS_4509
Aqua: Külső szemlélőként a korábban olykor zajosan működő MVSZ elnökségi munka az irányításod csendesedett. Ennek mi lehet az oka?
K. L.: Az egyik oka az lehetett, hogy anno a kampányomban olykor sután is megfogalmazott szándékok mai szemmel nézve is rendben voltak. Másrészt nem tettünk mást, csak az ott leírt programelemeket megvalósítottuk. Ami az előző elnökségi munkában jó volt, azt folytattuk, maximum ahol indokolt volt, finomhangoltuk.

SCS_4568
Aqua: Ha meg kellene nevezni az elmúlt ciklus kiemelkedő sikereit, mi lenne az, amit kiemelnél?
K. L.: A leglátványosabb siker természetesen a riói olimpia szereplés, és ami mögötte van. De legalább ilyen értékes a Vitorlás Suli program, amely elindult az utánpótlás-nevelés legelső lépcsőfokán. Személyes sikerként élem meg azt a harmonikus munkakapcsolatot, amely a főtitkár és az elnök között van. Ez meglátásom szerint a sportágnak és a szövetségi munkának is előnyére válik. Ne feledkezzünk meg Brencsán Ábel szerepéről sem, akinek rengeteg munkája van abban, hogy a háttér, az informatika ilyen szinten rendelkezésünkre áll. Jómagam nagyon hiszek a csapat sikerében.

SCS_4508
Aqua: Mik a jövőbeli elképzelések, vannak-e már konkrétumok?
K. L.: Az olimpikonjaink felkészüléséhez szükséges hátteret mindenképp rendelkezésre kell bocsátanunk. Azonban azt se feledjük, hogy az egyesületeknek van egy markáns saját élete, amely olykor ellentétes a szövetség érdekeivel. Ugyanakkor a szövetségnek kötelessége a sporttörvényben megfogalmazott feltételek szerinti működés biztosítása. Ez olykor konfliktusokat okoz, ezeket kell még finomhangolni, legyen az hajóosztály-politika, vagy nemzetközi versenyrendezésre beadott pályázat. Az állam felé az érdekképviseleti funkcióhoz egy erős szövetség kell, mivel anélkül nem lehet elérni a támogatásokat, vagy nem ilyen mértékben. Ha a vitorlázótársadalom közakarata kinyilvánítja a folytatás iránti vágyát, rajtam nem fog múlni. Szerencsés csillagzat alatt vagyunk, a Balaton régióba beáramló pénzek komoly nagyságrendet képviselnek majd. Ha ezekkel a lehetőségekkel jól tudunk élni, soha nem látott fejlesztés nyílhat meg a sportágunk előtt.

A Kollár Lajossal készített interjút teljes terjedelmében elolvashatja az Aqua magazin legújabb számában.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!