Örökbe fogadtak egy ötvenéves halászhajót

2021. április 5.
Címkék :

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Vonyarcvashegy önkormányzatának adományozta egy régi halászhajóját. A balatoni halászat történelmi múltját ápoló település hagyományőrzés céljából vette védelmébe a Süllő II-t , hogy megmentse az enyészettől.

Vonyarcvashegy szeretné megőrizni a balatoni halászat emlékeit, ápolni a településhez kötődő 40 halász legendáját, és ennek részeként fogadta be a Süllő II-t. A hajót muzeális értékként kívánják őrizni és interaktív bemutatókon keresztül bemutatni a balatoni halászat múltját.

Vonyarcvashegyre egy hete, hétfő reggel vette az irányt némi rásegítéssel az immár üzemképtelen motoros, ahol a 40 halász legendájával összekapcsolva, a község frekventált, strand melletti területén helyezik majd el.

A 17 méter hosszú, 17 tonnás Süllő II 1971-ben látta meg először a végtelen vizet Balatonfüreden. Az évtizedek során apák és fiúk is megfordultak fedélzetén, halcsapatokat követve. A hajó gyomrában dolgozó Csepel motor pedig megbízhatóan továbbította a zsákmányt az egykori Halászati Rt. kikötőibe.

Az idő azonban nem kímélte, az évek elrepültek fölötte, majd a halászat megszűnését követően végleg visszavonult, és az egykori keszthelyi halásztelep kikötőjében pihenhetett meg – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!