Olimpiai vitorlázás, a mostohagyerek

A 2020-ról 2021-re áttolt olimpián a vitorlás események helyszíne a Tokiótól 30 mérföldre fekvő Enosima lesz. De volt már és lesz is verseny ennél messzebb.

A vitorlázás az újkori olimpiák kezdete, azaz 1896 óta része az ötkarikás játékok programjának. Igaz, a bemutatkozás elég felemásra sikerült, ugyanis a tervezett futamokat törölni kellett a viharos időjárás miatt. 1904-ben Saint Louis (Missouri) adott helyet az olimpiának, akkor viszont nem rendeztek vitorlás versenyeket, mert a helyszínen nem lehetett, Chicago (Illinois) pedig túl messze volt (260 mérföld).

2008-ban a távolság már nem jelentett akadályt, Csingdao ugyanis 350 mérföldre fekszik Pekingtől. Ám még ennél is van távolabb, mert úgy fest, a párizsi olimpia szervezői 9760 mérföldes (15 700 km) „kihelyezésre” készülnek. Úgy tervezik ugyanis, hogy a Tokióban bemutatkozó szörfös (hullámlovas) eseményeket Tahitin rendezik meg. Túl azon, hogy „a föld másik felére” esik, és Párizshoz képest 10 óra időeltolódással kell számolni, további szépséghibája a dolognak, hogy bár a férfi World Surf League éves naptárjában fix helye van Tahitinak, a Teahupo’ó-i hullámok mérete miatt a nőknek ott nem rendeznek versenyt. Lionel Teihotu, a helyi szövetség elnöke szerint erre megoldás lehet, hogy a nap olyan időszakában tartsák a női futamokat, amikor a hullámok kevésbé veszélyesek.

Érdi Mári

Vissza a jelenbe (illetve a közeli jövőbe): az enosimai kikötőt az 1964-es játékokra építették egy 2,5 kilométer kerületű szigeten, amelyet 389 méter hosszú híd köt össze a szárazfölddel. És 2020 kapcsán csak azért jött számításba, mert az eredetileg tervezett helyszínen a tokiói nemzetközi repülőtér légifolyosója miatt a közvetítési lehetőségek korlátozottak. Hab volt a tortán, hogy kiderült, a Tokiói-öböl vizében elszaporodtak az egészségre ártalmas baktériumok, veszélyeztetve a nyílt vízi úszók egészségét (is).

Vadnai Benjámin

A tokiói olimpia vitorlásprogramjában szereplő hajóosztályok (külön feltüntetve azt, ahol magyar indulónak szurkolhatunk):

Férfi egyszemélyes dingi – ILCA 7 (Vadnai Benjámin)
Női egyszemélyes dingi – ILCA 6 (Érdi Mári)
Férfi kétszemélyes dingi – 470
Női kétszemélyes dingi – 470
Férfi szkiff – 49er
Női szkiff – 49erFx
Férfi egyszemélyes dingi (nehézsúly) – Finn (Berecz Zsombor)
Férfi windszörf – RS:X
Női windszörf – RS:X (Cholnoky Sára)
Többtestű vegyespáros – Nacra 17

A tokiói olimpia időpontja: július 23.–augusztus 8.

Cholnoky Sára

(forrás: sailingscuttlebutt.com, fotók: insidethegames.biz, origo.hu, Illyés Tibor – MTI/MTVA)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!