Olimpia márpedig lesz!

Március 17-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményt adott ki, amelyben felvázolta a koronavírus miatt kialakult helyzetet és a jövőt illető terveket. Jelen állás szerint kitartanak az eredeti terv mellett, és határozott szándékuk megrendezni a 2020-as tokiói játékokat.

A szervezet minden, a Tokió 2020 programban részt vevő féllel egyeztet, először a nyári olimpiai játékok nemzetközi sportszövetsége került sorra, őket követik a nemzeti Olimpiai Bizottságok, a sportolók képviselői, a Nemzetközi Paralimpiai Szövetség és a nemzetközi sportszövetségek. Kommünikéjében a NOB hangsúlyozta az együttműködés fontosságát, kifejezte abbéli szándékát, hogy felelős szervezetként kíván eljárni a továbbiakban is, illetve felkérte partnereit arra, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg a vírus terjedésének megakadályozására. Az alábbiakban a szöveg némileg rövidített változatát adjuk közre.

Példa nélküli helyzettel állunk szemben, együttérzünk azokkal, akiket bármilyen formában érintett a krízis. Mindez természetesen hatással van a 2020-as nyári olimpiai játékok előkészületeire is, naponta vannak új fejlemények. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság továbbra is elkötelezett a Tokió 2020 megrendezése mellett, és mivel még több mint négy hónap van a tervezett kezdésig, egyelőre nincs szükség drasztikus döntések meghozatalára.

Minden sportoló arra biztatunk, hogy folytassa a felkészülését, őket és sportszervezeteiket folyamatosan ellátjuk a legfrissebb hírekkel. Csatlakozunk Abe Sinzó japán miniszterelnök szavaihoz, amikor azt mondja: tökéletes olimpiát és paralimpiát szeretnénk rendezni, bizonyítandó, hogy az emberiség képes legyőzni a koronavírust. Szándékunkhoz komoly támogatást kaptunk a G7 tagállamaitól.
Két fő elvet fogalmaztunk meg az olimpiával kapcsolatban: óvjuk minden érintett biztonságát és igyekszünk kivenni a részünket a vírus terjedésének megállításából; védjük a sportolók és az olimpiai mozgalom érdekeit.

Már február közepén felállítottunk egy bizottságot a NOB, a WHO, a rendezők, a japán hatóságok és a tokiói önkormányzat képviselőiből, azóta folyamatosan figyelemmel követjük a híreket. Ezen bizottság feladata a koordináció, a szükséges lépések előkészítése, majd figyelni azok hatását. A NOB a bizottság útmutatási alapján dolgozik, nem hoz döntéseket financiális okokra hivatkozva, mert történjen bármi is, stratégiájának és biztosításainak köszönhetően bármilyen helyzetben működőképes marad.

A mai napig a megszerezhető sportolói helyek 57 százaléka talált gazdára. A többiek számára a nemzetközi sportszövetségekkel közösen dolgozzuk át a kvalifikációs rendszert, betartva az alábbiakat:

  1. A már megszerzett kvótákra az eseményeknek semmilyen hatása nincs.
  2. Igyekszünk fenntartani a lehetőségét annak, hogy a tervbe vett meghirdetett kvalifikációs események betölthessék szerepüket – ha egyetlen résztvevő számára sem okoz extra nehézséget a helyszín megközelítése.
  3. Ha nem járunk sikerrel, a fennmaradó helyeket az alábbiak szerint osztjuk el: korábbi eredmények (például sportági ranglisták), a létező kvalifikációs szabályok lokalizálásával (kontinens- vagy régiós viadalok eredményei).

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke elmondta: „Számunkra most az a legfontosabb, hogy az előkészületekben résztvevők biztonságban legyenek. Minden intézkedésünk ezt a célt szolgálja. Mi vagyunk az olimpiai közösség, jó és rossz időkben ugyanúgy támogatjuk egymást, erősségünket a szolidaritás adja” – írta a olympic.org.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!