Olajkatasztrófa Szibériában

Húszezer tonna olaj ömlött a szibériai Norilszk közelében lévő folyórendszerbe egy olajtároló tartályból.

A katasztrófa a város szélén fekvő hőerőműnél történt, és az üzemeltető szerint a tartóoszlopok hirtelen összeomlása okozta a balesetet. A Norilsk Nickel a Rosprirodnadzor orosz környezetvédelmi ügynökséggel közösen a levegőből követi nyomon a szennyezést, az orosz Közlekedési Minisztérium pedig a helyszínre vezényelt egy katasztrófaelhárító csoportot. Eddig mintegy 80 tonna üzemanyagot távolítottak el a folyóból.

A Norilsk Nickel most ellenőrzi az összes többi tartályt, mert tartanak az egyébként mindig fagyott talaj olvadása miatt bekövetkező további balesetektől. Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségi vészhelyzetet hirdetett ki a tartományban. A vállalati tisztviselőkkel folytatott beszélgetésben kifejezte csalódottságát, amiért az orosz kormány csak két nappal a baleset után szerzett tudomást a szennyezésről. A New York Times szerint az orosz nyomozó hatóság letartóztatta az erőmű vezetőit és bűnügyi nyomozást indított.

Norilszk egy iparváros, amelyet a Norilsk Nickel bányászati tevékenységeihez kapcsolódóan építettek, és évtizedek óta komolyan szennyezik a környezetét. A várost körülvevő területen teljesen hiányzik a növényzet, amely a Nornickel üzem magas kén-dioxid-kibocsátásának tulajdonítható. Egy másik közeli folyót, a Daldikant 2016-ban időszakosan fényes vörösre festette egy hasonló baleset, akkor a Norilsk elismerte, hogy az egyik fúró sérülésének következtében kiömlött vassó okozta az elszíneződést.

A mostani balesetben dolgozó katasztrófaelhárítóknak mintegy két hétre van szükségük, hogy kiemeljék az olajat a folyókból, de az orosz szakemberek szerint a szennyeződés évtizedekre nyomot hagy a környező ökoszisztémában.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!