Odébb van még a fizetőkapuk leszerelése Horvátországban

Horvátország legkorábban 2024 végén áll át az elektronikus autópálya-díjfizetési rendszerre.

Az új elektronikus autópálya-díjfizetési rendszer kizárja a készpénzfizetést, és kötelezővé teszi az elektronikus készülékek, úgynevezett fedélzeti egységek használatát a gépjárművekben, amely így lehetővé teszi a forgalom szabad áramlását anélkül, hogy meg kellene állni útdíjfizetés miatt.

Horvátország 2024. március 25-ig köteles a járművekre egyes közúti infrastruktúrák használatáért kivetett díjakról szóló nemzeti szabályozását összhangba hozni az uniós irányelvekkel. A zágrábi kormány ezt beépítette a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervbe, amely az elektronikus autópálya-díjfizetési rendszer projektjének finanszírozását is előirányozta 500 millió euró (198,5 milliárd forint) értékben.

Teljesen megszűnik a fizetőkapus rendszer, helyette az automatikus rendszámtábla-felismerő rendszerre, illetve a mikrohullámú adattovábbításra állnak át. Így nem lesznek sorompók, torlódások az autópályán és sokkal gyorsabb lesz a haladás. Míg a fizetőkapus rendszer 200 jármű útdíjszedési kapacitású egy óra alatt, addig az új rendszer 3000 jármű áthaladását is lehetővé teszi ugyanazon idő elteltével.

A mikrohullámú adattovábbítás nagyon hatékony az autópályákon, ahol a fel- és lehajtást egy fémvázra telepített érzőkelőkkel ellenőrzik, a gépjárművek megállása nélkül, 130 kilométeres sebesség mellett. Ez a megoldás hasonlít a jelenleg használatos elektronikus ENC-készülékre – ez egy előre feltöltött készülék a horvát útdíjkapuk használatához, a sorban állás elkerülése érdekében. A készüléket fel kell majd tölteni a megfelelő összeggel, amelyet lehajtáskor azonnal levesz a díjgyűjtő vállalat.

A rendszámtábla felismerő rendszert a külföldi autók miatt fontos bevezetni. A rendszámtábla-felismerő rendszerhez egy applikációt kell letölteni, amit a bankkártyához kötnek: az autópályadíj összegével a hitelkártyát terhelik majd meg.

(MTI)

fotók: todaytimeslive.com, chorvatsko24.com, total-croatia-news.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!