Óceánjárót vásárolna? Itt a remek alkalom!

2020. szeptember 25.
Címkék :

A világ egyik legnagyobb óceánjáró utasszállító flottáját üzemeltető Carnival 18 hajója eladását tervezi, és ezzel csaknem 12 százalékkal csökkenti kapacitását. A legtöbb hajózási társaság december végéig nem is szervez utakat.

A Carnival Cruise Corporation központja Miamiban van. Hozzá tartozik a Carnival Cruise Line, a Holland America, a Princess Cruises, a Seaburn és még öt nagyobb márka, amelyek együtt 104 hajót üzemeltetnek. A Carnival így a teljes piac 45 százalékát uralja.

A március közepén leállított flotta komoly anyagi problémát okozott a cégcsoportnak, és bár nyolc hajót már kivontak a tervezett 18-ból, további költségcsökkentésekre van szükség.

Egyelőre a legrégebbi és legkevésbé gazdaságosan üzemeltethető hajókat építik le, de ha a válság még tovább elhúzódik, akkor további leépítésekre lesz szükség. Arnold Donald, a Carnival vezérigazgatója elmondta, hogy a 2019. decemberi állapothoz képest, most a flotta 3 százaléka üzemel, és várhatóan decemberig nem is indul újra a személyszállítás.

A Carnival a harmadik negyedévre mintegy 2,9 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, amiben még nincs benne a flotta 900 millió körüli értékvesztése. További problémát okoz, hogy a korábban megrendelt kilenc új utasszállítóból 2021 végéig ötöt leszállítanak a hajógyárak.

A Carnival Cruise részvényei a problémák ellenére mindössze 7 százalékot estek. A racionalizálásának és a működés átszervezésének köszönhetően a befektetők bizakodók.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!