Óceánátkelés autóval

Hangozzék bármilyen furán, 1999-ben két jóbarát megcsinálta. 119 napot töltöttek a fedélzeten és teljesítették a Kanári-szigetektől Martinique-ig tartó utat.

A siker nyomán Marco Amoretti és Marcolino De Candia lettek az első (és úgy sejtjük, máig az utolsó) emberek, akik autóval teljesítették az Atlanti-óceán átszelését. Az ötlet Marco apjától, Giorgiótól származott, a férfi egy évvel azt megelőzően tervezte meg a lebegő autót, hogy végstádiumú rákot diagnosztizáltak nála. Az állapota nem tette lehetővé, hogy beteljesítse az álmát, de három fia és Marcolino átvette tőle a stafétát.

A négy férfi 1999. május 4-én a Kanári-szigetekről indulva nekivágott az Atlanti-óceánnak, „hajóik” egy Volkswagen Passat és egy Ford Taunus voltak. Az utasteret nevezték ki kabinnak, a kocsik tetejére lyukas közepű gumicsónakot rögzítettek, az védte a bejáratot. Hamar kiderült, hogy Marco két testvére nem bírja a nyílt vizet, ők tengeribetegségük miatt kiszálltak, ez azonban nem vette a kedvét a másik kettőnek, akik meg voltak győződve a projekt sikerességéről.

Az út később is tartogatott nehézségeket, számtalan vihar (köztük egy tájfun) csapott le a flottára, műholdas telefonjuk meghibásodása miatt pedig elvesztették a kapcsolatot a külvilággal. Az esélyeik nem voltak épp jók, ám végül négy hosszú és kimerítő hónap után elérték a karibi szigetvilágot, pontot téve a 3000 tengeri mérföldes út végére.

YouTube video

Mai szemmel talán döbbenetes, hogy a kalandból még nem készült film, de a fiúk a mai napig nem adták fel, továbbra is keresnek közreműködőket.

YouTube video

Autóból vízi járművet projektjük pedig egy Maseratiban él tovább, amelyik hol Capri szigetén, a Faraglioni-szikláknál bukkan fel (a fekvő formátumot bőven kompenzálja a Pink Floyd):

YouTube video

hol a Velencei Biennálé közönsége csodálkozhat rá:

YouTube video

(forrás: nautica.news, fotók: autonauti.it, ilgiornaledeimarinai.it, salyroca.publico.es)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!