Ocean Cleanup! – harc a szeméttel

2016. január 13.

Ocean_Clenaup_project

Ocean Cleanup Project

Nem újdonság, hogy évente 8 milló tonna műanyag szemét jut az óceánokba. A hulladékok az 5 nagy áramlat miatt egy-egy helyen tömörülnek, amelyekből mára hatalmas kiterjedésű szigetek alakultak, méretük 700.000 és 15 millió km2 közé tehető. Az viszont újdonság, hogy talán van megoldás!

Az elhivatott
A passzív tisztítási megoldás egy akkor még csak 18 éves fiú, Boyan Slat ötlete volt. Elképzeléséről 2012-ben egy TED előadáson beszélt, ) . egy évvel később pedig megalapította az Ocean Cleanup nevű szervezetet, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy megtisztítsa az óceánokat a műanyag hulladéktól. Fejlesztésükkel a történelem legnagyobb takarítását akarják véghezvinni.

Hosszas, kitartó munkának köszönhetően megalkották az áttörést hozó szisztémát. Az egyedülálló tisztítógát eddig csak elméletben működött, tavaly augusztusban azonban az elhivatott csapat bejelentette, hogy az eddigi kísérleteiket nyílt vízi tesztek fogják követni.

A tesztek várhatóan 2016 második felében kezdődnek az Északi-tengeren. Hollandia partjainál egy 100 méter hosszú gátat telepítenek, és elsősorban arra fókuszálnak, hogy valós körülmények között milyen hatások, eredmények várhatók.

Amennyiben a pilot projekt sikeresnek bizonyul, úgy az első tisztítórendszert Tsushima (sziget Japán és Dél-Korea között) partjainál helyezik el. A 2000 méter hosszú szerkezettől azt várják, hogy két éves működése alatt passzívan gyűjtse be a hosszú évek alatt felhalmozódott plasztikszemetet. A projekt azonban itt nem ér véget, hiszen a Csendes-Óceánban található szemétsziget is felszámolásra vár!

Forrás: http://www.theoceancleanup.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!