Nyílt nap a Balaton élővilágáról

A rendezvény célja, hogy az érdeklődők hiteles információt szerezhessenek a Balaton élővilágáról, a Balatont érintő folyamatokról és az intézetben folyó kutatásokról.

Július 5-én, pénteken, 9 és 16 óra között az intézeti nyílt napon ingyenesen látogatható a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (BLKI) Tihanyban. Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete parkjának árnyas fái alatt élővilág-bemutatókkal és gyereksarokkal várják az érdeklődőket. Akváriumokban a Balaton-parti övében élő halfajok tekinthetők majd meg, de láthatók lesznek itt makrogerinctelenek, rákok, rovarok, csigák és kagylók, csúszómászók és vízinövények.

A Klebelsberg épület kiállítótermében alga- és zooplanktonmintákat lehet mikroszkóp alatt megvizsgálni, és bejárható a tavaly átadott Balaton-Tudomány kiállítás is. A folyamatos bemutatók mellett programok is lesznek: kultúrtörténeti és tudományos vezetett túrákkal, izgalmas előadásokkal, műszerbemutatókkal is készülnek a kutatók.

Meg lehet nézni a Közép-Európában egyedülálló mezokozmoszrendszert, amelynek segítségével a kutatók a sekély tavakban zajló folyamatokat modellezik, és olyan globális kérdésekre is válaszokat keresnek, mint a klímaváltozás. Aki kedvet érez, kvízjátékban tesztelheti a tudását, és díjazzák a nyílt napon készülő legötletesebb rajzokat is.

A műemlék épületegyüttesbe a kultúrtörténeti vezetett túrán lehet majd belépni, a C épület vezetett bejárásán a Balatonban megtalálható emberi eredetű (mikro)szennyezések (gyógyszermaradványok, mikroműanyagok és UV-szűrő vegyületek) kimutatásának módszereivel, a szennyezések lehetséges forrásaival, típusaival és mennyiségeivel lehet megismerkedni. Szó lesz az emberi hatások megjelenéséről is a gerinctelen modellszervezetekben.

Több előadással is várják az érdeklődőket. Lehet majd hallani a balatoni algahelyzetről, a környezeti DNS-ről, az élőhely fragmentáció hatásairól és a Balaton környékének vadmacskáiról és vidráiról.

A részletes program megtalálható ide kattintva.

fotók és forrás: hun-ren.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!