Nyaralóhajós báziskikötő lesz Tokajban

A külföldön népszerű pihenési forma egyik bázisa lesz a város, az első évben egy ideiglenes kikötőpont szolgálja ki a vendégeket.

A nyaralóhajózás üzemeltetési feladatait ellátó Mahart Zrt., a tervezők és az önkormányzat képviselői mellett az engedélyező hatóság és annak társszervezetei bemutatták az ideiglenes létesítmény látványterveit, amely májustól fogadja majd a vendégeket. A tokaji bázison tíz hajó „áll szolgálatba”.

A nyaralóhajó-turizmus Európában már ötvenéves múltra tekint vissza. A hajóvezetőiengedély-mentes csatorna- vagy lakóhajózás tizennégy ország kijelölt vízterületein lehetséges, sok ezer kilométer hosszan. A vízi turistákat minden térségben kikötési és megállási lehetőséggel várják a vízparti települések, látnivalók, éttermek.

Magyarországon az idén indítják el a nyaralóhajós turizmust. A hajókat azok is vezethetik, akiknek nincs hajóvezetői engedélye. Részt kell azonban venniük egy oktatáson, mielőtt vízre szállhatnak. A 4+2, 6+2 és 8+2 férőhelyes hajókkal legfeljebb 15 km/h-val lehet haladni, és legalább két napra lehet kibérelni őket – írta a boon.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!