Nyaralási tippek az európai őszhöz – első rész

2023. szeptember 10.
Címkék :

Olyan helyeket ajánlunk szeptemberre és októberre, amelyeken még kellemes a klíma, könnyen elérhető, ám a tömeg már elhagyta őket.

A nyári hajtást remekül le tudja zárni egy könnyed hangulatú európai pihenés valami olyan helyen, amely kicsit arrébb esik a népszerű úti céloktól, és azért is vonzó, mert már a legkitartóbb nyaralók is elszivárogtak. Kétrészes cikksorozatunkban olyan helyszíneket listázunk, ahol a turista ilyenkor tényleg úgy érezheti magát, mint egy helybéli, teljesen maga mögött hagyva a külvilág zaját és a teljes kikapcsolódásra koncentrálva.

Saint-Tropez
A Franciaország délkeleti részén fekvő egykori halászfalu a nyári csúcsidőszakban a jachtok hada és a Dom Perignon folyamatos pezsgése miatt tele van élettel. Túlságosan is. A könnyed hangulatú szeptemberben azonban – miután a tömeg távozott – a tengerparti városka visszatér az aranykorához, amikor Alain Delon és Brigitte Bardot is gyakran megfordult itt, sőt, a klasszikus stílusú hajók is visszatérnek a kikötőkbe. Kellemesen melengető napsugarak, békés hangulat, langyos tenger, üres sétányok.

Umbria
Az egyetlen olyan régió az olasz csizmán, amely nem érintkezik sem szomszédos országgal, sem a tengerrel, ami segít a területnek megőrizni hagyományait és öntudatát. Az ország zöld szíveként emlegetett területet sűrű erdők és végtelennek tűnő dombok uralják, a dombok tetején fekvő szép középkori városai kellemes kikapcsolódást nyújtanak a szomszédos Toscana reneszánsz dicsőségét kereső tömegek elől menekülve. Mindeközben az umbriai konyha, amely a szarvasgomba, a sertéshús és a vaddisznó rusztikus stílusú ételeiről ismert, csak tovább ízesíti az utazást – pláne, ha az ember átadja magát az itt teljes pompájában virágzó „slow food” mozgalomnak.

Lisszabon
Bár az utóbbi években – főként az itt székhelyet alapító startupoknak és egyéb vállalkozásoknak köszönhetően – a portugál főváros népszerűsége megugrott, közben megőrizte független, visszafogott és temperamentumos vonásait, amely a nyüzsgő tascáktól kezdve a maroknyi Michelin-csillagos éttermen és a macskaköves sikátorokon át az Avenida da Liberdade mentén húzódó prémiumkategóriás butikokig terjed. Ibériai társaitól – Madridtól és Barcelonától – eltérően ezt a várost még nem lepték el a fényképezőgéppel rohangáló turisták, így aztán úgy élvezhetünk egy késő esti tengeri herkentyűs vacsorát, ahogy a helyiek teszik: nyugodtan, gondtalanul és egy pohár hideg bor társaságában. A kalóriák elégetéséhez aztán jöhet egy csobbanást a Costa da Caparica vizében, amelyhez mindössze 20 percet kell autózni.

Folytatjuk…

(forrás: thegentlemansjournal.com, fotók: tripsavvy.com, travellingking.com, oliverstravels.com, nytimes.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!