Nyaralás a világ legnagyobb hajóján

Koktélkészítő robotok, húsz étterem, tízemeletes csúszda, szörfszimulátorok, látványos show-műsorok és több kép, mint amennyi festmény a Louvre-ban van – ezt nyújtja a világ legnagyobb óceánjáró hajója, a Symphony of the Seas.

A 362 méter hosszú hajótest csak pár méterrel lett nagyobb az elődje méreteihez képest, így egyre jobban a hajózás közben felhalmozható élményekre helyeződik át a hangsúly. Régebbi hajók felújításánál is ez az irány, az új óriáshajók pedig igazi úszó szórakoztató- és élményközpontként épülnek már.

Mára egy hajó önmagában épp úgy lehet úti cél, mint bármilyen nagyváros. Nézzünk néhány érdekességet a világ legnagyobb óceánjárójáról. A Symphony of the Seast 500 ezer külön részből állították össze. Ez huszonhétszerese az Eiffel-torony összeszerelésekor felhasznált alkatrészeknek.


Ha merőlegesen a földre felállítanánk a hajót, és így a 362 méteres hosszából hirtelen magasság lenne, kétszer akkora lenne, mint a Washington-emlékmű. Ha egy képzeletbeli mérleg egyik serpenyőjére rátennénk a 228 ezer tonnás Symphony of the Seast, a mérleg másik serpenyőjére 17 ezer afrikai elefántot kellene felpakolnunk, hogy újra egyensúlyba hozzuk a két serpenyőt.


Teljes foglaltságnál 6680 férőhely van a hajón. A személyzet 2200 fős. Összesen tehát 8880 ember lehet egyszerre az óceánjárón, azaz valóban egy úszó városról beszélhetünk. Annak érdekében, hogy ilyen sok emberrel együtt utazva se legyen zsúfoltságérzetünk, nagyon jól működő rendszerekre és rengeteg hasonló funkciót ellátó egységre van szükség. Étteremből például húsz is van. Köztük megtalálható egy többemeletes, egyszerre több ezer főt ültetett étkezéssel kiszolgálni képes, elegáns főétterem és egy sok száz főt befogadó, kötetlenebb svédasztalos étterem. Mellettük kisebb, speciális éttermek is üzemelnek a hajón.


Az, akinek koktélozni támad kedve, 42 bár és lounge közül választhat a fedélzeten. Ezekben 196-féle röviditalt tartanak, amiből a klasszikus koktélok mellett 124 koktélkülönlegességet is elkészítenek a mixerek. De ha utáljuk támasztani a bárpultot, és nincs kedvünk két szót sem váltani senkivel, a Bionic Barban koktélkészítő robotoktól is megrendelhetjük az italainkat. Csak kiválasztjuk a kihelyezett tableten, hogy milyen koktélt szeretnénk, majd nincs más dolgunk, mint csodálni, ahogy a gép elkészíti.


A legmagasabb csúszda, amit hajóra építettek, a tizenhatodik emeletről a tizedik emeletre érkező Ultimate Abyss legmagasabb pontja 45,72 méterrel van a tengerszint felett. Így amikor elindulunk lecsúszni rajta, magasabban vagyunk, mintha a Buckingham-palota csúcsán lennénk.


A hajón 13 347 különböző dekorációs tárgyat helyeztek el. Köztük csak képekből több van a Symphony of the Seas fedélzetén, mint ahány festmény a Louvre-ban található. Az óceánjáró 23 medencéjében, vizes csúszdáiban és szörfszimulátoraiban annyi víz van, amelye, ha az amerikai Yellowstone nemzeti Old Faithful nevű gejzírjéből szeretnénk kinyerni, 94 gejzírkitörés vizét kellene összegyűjtenünk. A hajó belső, nyitott sétányán, a Central Park nevű területen 20 700 trópusi növényt és 52 fát ültettek el. Ez jóval több annál, mint amennyi növény a világ egyik leghíresebb kertészeti vásárán, a Chelsea virágvásáron megtalálható. A Symphony of the Seas a nyári szezonban Barcelonából indul hétnapos mediterrán körutakra. A kikötők között szerepel Mallorca, Marseille, Róma, Nápoly és La Spezia – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!