Nők a kormány mögött


Néhány hete volt már egy cikkünk olyan nőkről, akik – a maguk idejében kiemelkedő szerepükkel – beírták magukat a hajózás történelmébe. Bár a hölgyek száma dinamikusan nő a vitorlázók körében, most a Nemzetközi Nőnap alkalmából szeretnénk néhány olyan kortárs hazai és nemzetközi nevet megemlíteni, akik vagy már most legendák, vagy minden bizonnyal azok lesznek hamarosan. Természetesen a teljesség igénye nélkül.


Tracy Edwards

Ha van ikonikus alakja a női kitartásnak, bátorságnak és szenvedélynek, akkor a brit Tracy Edwards, és a Maiden legénysége mindenképpen az. Történetükről, küzdelmükről és helytállásukról a Whitbread Round the World Race -en kiváló dokumentumfilm készült 2019-ben.

YouTube video

Laura Dekker

Bármit is gondolunk arról, hogy társadalmunkban kinek van joga beleszólni abba, hogy egy 13 éves gyerek mihez kezdjen az életével, a holland Laura Dekker egyértelműen Tracy szellemiségének méltó követője. 2009-ben az akkor 13 éves Laura úgy döntött, hogy egyedül fogja körbevitorlázni a Földet. Majd 1 év alatt leküzdötte a bürokratákat, az ellenséges sajtót és közvéleményt, majd útnak indult. 518 nappal később pedig Ő lett a legfiatalabb vitorlázó, aki egyedül megkerülte a földet. Mi hol voltunk és mit tettünk meg az álmainkért 13 évesen?

YouTube video

Nikki Henderson

Abban az évben született, amikor Tracy Edwards legenda lett. Az év vitorlázójának jelölték, amiért a 2017/2018 -as Clipper Round the World Race eddigi legfiatalabb kormányosaként, 25 évesen nem egyszerűen teljesítette a versenyt, de végül 2. helyen ért célba.

YouTube video


Érdi Mária

Ifjúsági világ- és Európa-bajnok magyar vitorlásversenyző. Eredményeit felsorolni sem lenne könnyű. Mindenképpen a valaha volt legsikeresebb magyar női versenyző. 2013 óta minden évben az év magyar vitorlázója. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a vitorlázás, mint versenysport itthon is népszerű és elismert legyen.

YouTube video


Sabján Annamária

Többszörös magyar bajnok, Európa-bajnoki bronzérmes és a legsikeresebb hazai női csapat kormányosa. Tavi és tengeri versenyek állandó résztvevője és nem ritkán nyertese. 11 éves kora óta vitorlázik, versenyzik és azóta már utánpótlást nevel. Éppen az első hazai, kizárólag női csapatoknak szóló versenyt szervezi 4Ladies-Cup Hungary néven.

Az Aqua Magazin 2019. tavaszi számában 2 oldalas cikkben mutattuk be eddigi pályafutását.

Boldog Nőnapot!

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!