Nincs pontytilalom a Velencei-tavon

Jóváhagyták a Magyar Országos Horgász Szövetség mint a Velencei-tó halgazdálkodási hasznosítója kérelmét, amely a ponty fajlagos tilalmi időszakának feloldására vonatkozott.

Ennek megfelelően az idén sem lesz pontytilalom a Velencei-tavon, vagyis május 3. és 31. között is szabad pontyra horgászni. Ugyanakkor a 100 cm alatti testhosszúságú harcsákra május 3-ától életbe lép a fajlagos tilalmi időszak, ezért az ennél a méretnél kisebb harcsákat egészen június 15-ig nem szabad megtartani. A compó nem fogható a tavon, példányait a fogást követően minden esetben kíméletesen bánásmód mellett vissza kell engedni.

A Velencei-tó ragadozó halfajai közül április 30-tól véget ért a balin, fogassüllő és a sügér fajlagos tilalmi időszaka, egyúttal a helyi horgászrendben, a ragadozó halfajok védelmében meghatározott korlátozás, amely szerint március 1. és április 30. között tilos a műcsalis horgászat, valamint a 15 cm-nél kisebb csalihal használata. Az Országos Horgászrendben bevezettek egy új szabályt, melynek értelmében a horgászkészségek mellett egy, legfeljebb egy négyzetméteres csalihalfogó emelőháló használható a maximum 15 cm testhosszúságú, csalizásra használható halfajok egyedeinek kizárólag a horgászathoz szükséges mennyiségben való gyűjtésére.

Fontos az is, hogy a helyi horgászrend alapján felső méretkorlátozás van érvényben a ponty, a fogassüllő és csuka fajokra, amelynek értelmében a 60 cm-nél nagyobb testhosszúságú pontyot, a 70 cm-nél nagyobb testhosszúságú fogassüllőt és a 80 cm-nél nagyobb testhosszúságú csukát semmiképp sem szabad megtartani, hanem a fogást (vagy az azonnali fotózást) követően vissza kell engedni a vízbe – olvasható a Magyar Országos Horgász Szövetség honlapján.

címlapfotó: haldorado.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!