Nevezési rekord az évfordulós regattán

December 26-án rajtol a hetvenötödik Rolex Sydney–Hobart Yacht Race, és nagyon úgy fest, hogy az ünnepi regattát komoly érdeklődés kíséri: a meghirdetett határidőig százhetven hajó jelezte indulási szándékát.

Később a visszalépésekkel együtt százhatvannégy hajó nevezése vált véglegessé, ami a verseny történetének negyedik legnagyobb mezőnye. A rekordot 1994-ben állították be, akkor háromszázhetvenegy jacht vágott neki a hatszázhuszonnyolc mérföldnek. Mint oly’ sokszor, most is van „első”: 2019 előtt sosem rajtolt aboriginal (ausztrál őslakos) legénység, most ez is megtörténik, a Tribal Warrior nevű Beneteau 47.7-es fedélzetén.

Az abszolút elsőségért várhatóan öt szupermaxi (Wild Oats XI, Comanche, Black Jack, InfoTrack, SHK Scallywag) küzd majd, míg az előnyszámok szerinti győzelemre (Tattersall Cup) szinte az egész mezőny hajt, tíz korábbi győztes is ott lesz a rajtvonalon.

A mezőny nemzetköziségét jól jelzi, hogy Ausztrálián kívül nyolc országból (Kína, Franciaország, Hongkong, Magyarország, Írország, Lengyelország, Nagy-Britannia, USA) érkeznek versenyzők, ebből fakadólag a vitorlázás iránt érdeklődő globális közönség egy része éjszakázni fog a rajt miatt – ami Magyarországon hajnali háromra esik.

A rendező Cruising Yacht Club of Australia és a Seven Network televíziós hálózat együttműködése nyomán az esemény online nézhető lesz a verseny honlapján.

Jól jellemzi a regatta fontosságát és az ausztrál hajós hagyományokat, hogy ott lesz a rajtvonalon az 1904-ben, fából épített Katwinchar, illetve a Tattersall Cup háromszoros győztese, a Love&War (Sparkman&Stephens 47).

A verseny honlapja megtekinthető ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!