Nemsokára jön a Nemzeti Regatta

2017. június 6.
Címkék :

Célegyenesbe fordult a hétvégi Nemzeti Regatta előkészítése, a szervezők a tavalyi eseménynél is tartalmasabb szórakozást ígérnek minden kilátogató számára.

A rendezvény alapját a települések között, a siófoki móló előtt a Balaton vízén zajló amatőr vitorlás pályaverseny jelenti, amelyet a nézők a partról szabad szemmel is megtekinthetnek, de a nagyszínpad mellett óriáskivetítőn is követhetnek majd Ördög Nóra és Borbély Ferenc kommentálásával. A legkíváncsibbak pedig akár a nézőhajóról is szurkolhatnak kedvenc csapatuknak. Harmincnyolc település nevezett az idén, és mivel szinte az ország minden részéből fogadnak csapatokat a szervezők, így teljesül az esemény egyik mottója, miszerint a Balaton nemcsak a régióban élőké, hanem nemzeti kincsünk.

A hosszú útra a településeknek a vitorlást nem kell magukkal vinniük, hiszen minden csapatnak a szervezők biztosítják az egyforma, ún. one design vitorlást és a szakértő kormányost. Minden vitorlásra hétfős települési legénység ül fel, és így küzdenek meg a szombati előfutamokban, majd a vasárnapi negyeddöntőkben (24 csapat), az elődöntőben (12 csapat) és döntőben (6 csapat) a dobogós helyekért. Az idén is szinte minden hajón találtunk olyan résztvevőt, akinek valamilyen kötődése van a vitorlázáshoz. Teljesül ugyanakkor a szervezők azon elvárása is, hogy a települések olyan csapattagokat is neveztek, akik valamilyen szempontból értéket jelentenek a résztvevő településnek, így például színművészek, zenészek, sportolók, média-képviselők, tehát a helyi vagy tágabb értelemben vett közélet szereplői. Ismert személyekből, hírességből, celebekből az idén sem lesz hiány, a közönség találkozhatott többek között olimpiai bajnokokkal, humoristákkal, színészekkel és televíziós személyiségekkel.

Szintén látványos izgalmakat tartogat a Sió-csatornán megrendezendő sárkányhajóverseny is, amelyre 14 csapat nevezett. A sorsolás már itt is lezajlott, a szervezőknek figyelembe kellett venni, hogy a települések melyik vitorlásfutamban érintettek, hiszen a sárkányhajós versenyzők nagy része ott is érintett. Két selejtezőcsoportban kezdik majd a versenyt a csapatok, és a szombati nap során a közép-, negyed- és elődöntőkön keresztül jutunk el a döntőig, ahol a két legjobb csapat dönti el az aranyérem sorsát.


A két nap során a résztvevő települések bemutatkoznak a nagyszínpadon is, az egyik leginkább várt produkció Szentpéteri Csilla zongoraművész vasárnapi fellépése lesz Makó képviseletében. A csapatokkal és az általuk képviselt magyarországi településekkel a Települési Ízek Utcájában lehet még ismerkedni, ahol a sátorstandokon mindenki bemutatja saját látnivalóit és elkészíti a település jellegzetes ételkülönlegességét is a szakértő zsűri számára.


A szervezők minden korosztálynak kínálnak programot, kikapcsolódási lehetőséget a parton és vízen egyaránt. Sokak kedvencei lépnek fel a színpadon, koncertet ad a Margaret Island, a Hooneybeast, valamint a Hooligans. Az egészséges életmód jegyében szűrővizsgálatokon és tanácsadásokon lehet részt venni. Természetesen a gyerekeket is rengeteg felfedeznivaló játék és program várja a helyszínen.

A Bahart személyhajóinak döntő többsége Balaton-parti települések nevét viseli. A főszervező felajánlásából a győztes település egyik jutalma az idén is az lesz, hogy a Bahart nagypénteken átadott legújabb hajója – a Nemzeti Regatta motoros – a következő szezonban az első helyezett település nevét viseli.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!