Nem talált jeget az északi-tengeri expedíció

Történelmi útra indult az STS Sedov vitorlás hajó, amely Vlagyivosztokból az északi-tengeri út keleti felén halad, hogy megkerülje Eurázsiát.

Az STS Sedov már közel 6000 kilométert tett meg a Szibéria feletti tengereken, hogy november közepén megérkezzen a balti-tengeri kikötőbe. A hajó közel 80 évig volt a világ legnagyobb vitorlása, és legénységével történelmi útra indult, hogy ráfordulva Vlagyivosztokból az északi-tengeri út keleti felére, megkerülje Eurázsiát.

Ez a szakasz a Jeges-tenger medencéjének kisebb tengereit érinti, a hajó áthaladt már a Bering-tengeren, a Csukcs-tengeren és a Kelet-szibériai-tengeren, de eddig egyetlen jégtömbbel sem találkozott. Pedig a Sedovot egy jégtörő is kíséri arra az esetre, ha elakadás lenne.

A hajó egy 1878-as expedíciót ismétel meg, annak a felfedezőútnak pedig alaposan keresztbe tett egy 11 hónapos veszteglés a nyílt tengeren a jég miatt. A több mint 140 évvel ezelőtti Vega küldetés keretében egy gőzhajóval fedezték fel az északi-tengeri útvonalat, és a Csukcs-tengeren akadályozta meg a jég a hajó továbbhaladását. Ma azonban a klímaváltozás miatt szinte bármilyen hajó áthaladhat a sarkkör környékén lévő vizeken – írta a hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!