Nem lesz ítélet a soroksári olajszennyezés ügyében

2023. december 20.
Címkék :

Három évvel ezelőtt valaki több ezer liter fáradt olajat öntött ki, amely a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba jutott be Szigetszentmiklósnál, ahol 1800 négyzetméternyi úszólápot tett tönkre.

A rendőrségi nyomozás eredményeként 2021 nyarán egy 59 éves férfit gyanúsítottak meg, de a bíróság elé már nem kerül, az ügyészség megszüntette az eljárást.

A vízügy szerint is az elmúlt évtizedek legsúlyosabb olajszennyezése történt 2020 decemberében, és a rendőrség el is jutott egy gyanúsítottig. 2021. június elején azt közölték, hogy áttörést értek el az ügyben, és egy tököli férfit hoztak kapcsolatba a természetkárosítással. A házát és munkahelyét is átkutatták, és olyan eszközöket találtak nála, amelyeket kapcsolatba lehetett hozni az olajszennyezéssel.

A férfit, V. Józsefet hazugságvizsgálónak, poligráfnak is alá akarták vetni, de azt nem vállalta, és vallomást sem tett. Az ügyről azóta nem sokat lehetett tudni, de most a Pest Vármegyei Főügyészség érdeklődésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy megszüntették az eljárást a férfi ellen.

„Az ügyben a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség 2023. október 13. napján az eljárást megszüntette a nyomozás során korábban gyanúsítottként kihallgatott személlyel szemben, mivel a rendelkezésre álló bizonyítási eszközök alapján nem volt megállapítható, hogy a bűncselekményt ő követte volna el” – írták.

Azt nehéz forintosítani, hogy milyen mértékű károsodás érte a szigetszentmiklósi úszólápot, de a védekezés költségei meghaladták a százmillió forintot. A vízügy munkatársai 6700 liter olajjal szennyezett vizet és 200 tonna olajjal szennyezett talajt távolítottak el – írta a telex.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!