Nem lesz drágább a hajózás

2021. január 3.
Címkék :

A járvány okozta forgalomkiesés miatt hatszázalékos árbevétel-csökkenésre számít a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart), amely az idén az utasok kényelmét szolgáló fejlesztéseket, hajóbeszerzéseket tervez, miközben a menetrendi hajózás árai nem változnak.

A Bahart személyhajóin tavaly 25 százalékkal csökkent az utasforgalom az előző évhez képest. A Szántód és Tihany között közlekedő kompon 8 százalékkal kevesebb utas és 7 százalékkal kevesebb gépkocsi kelt át, de 25 százalékkal nőtt a kerékpárok száma. A menetrend szerinti hajókon a forgalom évek óta stagnál, a kompoké 2016 óta 30 százalékkal emelkedett. A tavaly 6,6 milliárd forintos tőkeemeléssel meghatározó állami tulajdonba került hajózási társaság a cég reorganizációjáról és profiltisztásáról döntött tavasszal. Ennek jegyében az alaptevékenységeit (személyhajózás, kompközlekedés, vízépítés, kikötőüzemeltetés) nem szolgáló ingatlanoktól, vagyonelemektől megválnak, a cég szervezetét az alapfeladatokra optimalizálják.

A társaságnak több évtizedes lemaradást kell behoznia, ami 20-30 milliárd forintnyi forrást igényelne. Az első nagyobb lépésekre most lehetőség nyílik a 6,6 milliárd forintos állami tőkeemelésből, az eladásokból várhatóan befolyó 3-4 milliárd forintos bevételből, valamint a fejlesztésekre fordítható, évi 400 millió forint körül alakuló értékcsökkenésből.

Az ingatlanok eladásából befolyó összegeket a hajózási infrastruktúra fejlesztésére fordítják. A 2021–22-es év legfontosabb fejlesztései közé tartozik két komp és két katamarán beszerzése, illetve legyártatása, valamint az utasok kényelmét szolgáló informatikai fejlesztése. Megkezdődik olyan középtávú kiemelt beruházások előkészítése, tervezése is, mint a révkikötők, a telephely- és személyhajó-kikötők fejlesztése, valamint további hajók beszerzése.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!