Nem kerülhetik el az adózást a jachttulajdonosok?

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a brit koronához tartozó Man szigete és Olaszország ellen, mert adózási kiskapukat tartanak nyitva a magánjachtosoknak.


Az Európai Bizottság az eljárást azért indította, mert Olaszország és Man szigete rendszeresen adott adókedvezményt a világ leggazdagabb embereinek, ha ott vásároltak jachtot vagy repülőt. Az adókerüléssel Lewis Hamilton Forma–1-es pilótát és a Putyin-család barátait, Arkagyij és Boris Rotenberget, valamint több orosz oligarchát is vádolnak. Hamilton egyáltalán nem adózott a 16,5 millió fontba (6 milliárd forintba) kerülő Bombardier-gépe, valamint az ötmillió fontért vett Sunseeker 90-es hajója  után, de állítja, megkérdezte ügyvédjét, aki azt mondta, törvényesen cselekedett.


A bizottság közleményében leszögezte, hogy véget vet ennek a gyakorlatnak, mert az ellenkezik az uniós joggal. A vámunió miatt a gépek és a jachtok szabadon mozoghatnak Európán belül anélkül, hogy vámellenőrzésen esnének át, a vevők pedig eddig ezt használták ki. A gazdag tulajdonosok gyakran azzal is trükköztek, hogy úgy állítják be, mintha lízingelnék az eszközöket. Hamilton és mások jellemzően egy sor offshore cégen átfuttatva saját maguktól bérelték a gépeket.


Olaszországban szintén bevett gyakorlat, hogy jelentős adókedvezményt biztosítanak a tehetős jachtvásárlóknak. Nagy-Britannia és Olaszország két hónapot kapott a válaszra, előbbi ugyanakkor a brexittel mentesülne az alól, hogy az Európai Bíróság elé kerüljön az ügy – írta a hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!