Nem kell 2024-ig várnunk a következő America’s Cupra?

Március 17-én az Emirates Team New Zealand megvédte a Kupát, és azonnal lett kihívója a következő menetre. Így most mindenki azon pörög, hogyan fog kinézni a harminchetedik America’s Cup.

A tervezgetés során felmerült ötletként, hogy csak egy kihívó legyen (ezt nevezik angolul Deed of gift challenge-nek), ezt a szerepet pedig az említett társaság, a Sir Ben Ainslie fémjelezte, azonnal jelentkező brit csapat töltené be.

Duncan Johnstone új-zélandi sportújságíró szerint viszont nem kellene várni 2024-ig, hanem már jövőre, azaz 2022-ben meg lehetne tartani a versenyt. Elmélete szerint győzelmük esetén a britek 2024-ben Aucklandben próbálnák megvédeni a Kupát. Ezzel megvalósulhatna az a romantikus elképzelés, hogy a regatta visszakerül oda, ahonnan 1851-ben elindult, főleg, ha a futam(ok) során a Wight-szigetet kellene megkerülnie a feleknek.

Az AC egyik nagy problémája, hogy az egyes versenyek után lendületét veszti. Amennyire nagy figyelem irányul rá, amíg tartanak a futamok, annyira nem érdekel senkit a téma két esemény között. Itt a friss példa: Aucklandben véget ért a buli, lehet várni 2024-re, pedig most fokozott érdeklődés mutatkozott a vitorlázás és a Kupa iránt. Egy jelentős verseny áthidalhatná az üres időszakot, és a lehetséges nyereség bőven megéri a kockázatot: Cowesban egész nyáron zajlana a verseny, önmagában több médiamegjelenési lehetőséget biztosítva, mint az a 10 futam, amit az Emirates Team New Zealand most teljesített a Luna Rossa Prada Pirelli ellen. Ezenfelül, ha a kivik kikapnak 2022-ben, 2024-ben több kihívóval mérkőzve, további jelentős médiafigyelem mellett készülhetnének a trófea visszaszerzésére. Márpedig az ETNZ piaci alapon működik, a modellje csak akkor életképes, ha van médiaértéke.

Fentiekre erősít rá Pendulum című bejegyzésében a Rule69 blog, amelyik egyenesen kijelenti: Johnstone-nak teljesen igaza van, most vagy soha! Jim Ratcliffe (a brit csapat szponzora, az Ineos igazgatója) abszolút támogatja, hogy 2024-ben Új-Zélandon tartsák az America’s Cupot. Ez nyugtatólag hathat a helyi kormányzatra, amely így biztosítva láthatja a jövőt. Az új-zélandi közönség pedig learathatja a babért, fogadhatja a turisták özönét – ami ezúttal elmaradt. A kérdés csak az: egy vagy több kihívó legyen? A cikk szerzője az utóbbi mellett teszi le a voksát: legyen az a Luna Rossa, az American Magic vagy bárki más (Larry Ellison/Oracle, Ernesto Bertarelli/Alinghi – őket régóta várják vissza a Kupába – a szerk.), szívesen látjuk Cowesban! Sőt, szerinte a szervezőknek minden követ meg kell mozgatniuk annak érdekében, hogy minél többen legyenek. Ha a szabályokban rögzítik, hogy 2022-ben csak a 2021-es hajók használhatók, azzal az amerikai és a svájci csilliárdos kieshet a körből, de azért erre is lehet megoldást találni, hiszen ott van a mostani csapatok egyes számú hajója. Nagyszerű eseményt lehetne a Solentre varázsolni, pláne, hogy az America’s Cupnak régóta meg nem írt sztorija a visszatérés Nagy-Britanniába. Képzeljük csak el, micsoda látvány lenne, amint a Luna Rossa, az American Magic, az Ineos, a Te Rehutai, az Alinghi és az Oracle egymást kergeti a Wight-sziget körül!

(forrás: stuff.co.nz / rule69blog.wordpress.com, fotók: skysport.com; Wikipédia; nytimes.com; taiwannews.com.tv)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!