Nem egyszerű bejutni Új-Zélandra

Jelenleg teljes tiltás van érvényben, csak azok utazhatnak be, akik rendelkeznek az ország útlevelével. És még nekik is két hetet központilag ellenőrzött karanténban kell tölteniük, mielőtt Új-Zéland területére lépnek.

Ez bizonytalanná teszi – többek között – az Amerika Kupa kihívóinak életét, hiszen az eredeti tervek szerint ez idő tájt utaznának a 2021-es verseny helyszínére. Ám a helyi kormányzat nem ad egyértelmű választ arra a kérdésükre, hogy ezt mikor tehetik meg.

Grant Simmer, az Ineos Team UK igazgatója egy online interjúban ismertette a csapat álláspontját: „Grant Dalton (az Emirates Team New Zealand igazgatója – a szerk.) folyamatosan azt kommunikálja, hogy tartják magukat az eredeti menetrendhez. Ám a kormány hallgat a témában, nem mondja ki, hogy a részükről is rendben lesz a dolog, ami meglehetősen idegesítő számunkra, illetve az amerikai és olasz versenytársak számára. Az ausztráloknak ugyan nincs szükségük vízumra az új-zélandi munkavállaláshoz, de rejtély, hogy a többiek kaphatnak-e engedélyt, pedig már igencsak neki kellene állni a bázisunk előkészítésének. Természetesen a kormányoknak van fontosabb dolga, mint az Amerika Kupa, de reméljük, hogy hamarosan szánnak ránk egy percet, és elárulják, mikor kaphatunk vízumot, illetve mikor utazhatunk be. Addig ugyanis nem tudunk tervezni. Az American Magic hajója már úton van, június közepén érkezik meg Új-Zélandra. De ilyen körülmények között a jó ég tudja, hozzáférnek-e majd. És addigra eltelik a negyedik hónapjuk AC75-ös edzés nélkül. Úgy sejtem, a kivik nem sietnek majd az információk átadásával, a versengés részévé téve a pszichikai hadviselést is. Az azonban nem kérdés, hogy ha végre mehetünk, két hetet karanténban kell töltenünk. Kénytelen vagyok elismerni ugyanakkor a kormány védelmi lépéseit, a lezárás hatékonynak bizonyult a védekezésben (az 5 millió lakosú Új-Zélandon a kétezret sem érte el az esetek száma, a vírus kevesebb mint harminc áldozatot szedett, az utóbbi időben pedig nincs új eset – a szerk.).”

Egy AC-csapat jellemzően 120 főből áll, ez a rengeteg ember általában nyolc hónapot tölt a verseny helyszínén. Az American Magicnél tizenhat új-zélandit tartanak nyilván, közülük hatan vitorlázók (beleértve Dean Barkert, a szkippert), a briteknél nyolc kivi van, mint például Nick Holroyd főtervező.

És bár ők vannak hazai pályán, egyelőre az Emirates Team New Zealand sem tud edzeni az AC75-ösével, az ugyanis épp csak visszatért Olaszországból. Addig is, amíg azzal vízre szállhatnak, a 38 lábas teszthajót, a Te Kaahut hajtják.

YouTube video

Miután a felvezetőnek szánt America’s Cup World Series két első állomását (Cagliari, Portsmouth) korábban törölték, igen fontossá vált a december közepére időzített harmadik esemény (Auckland), mert aztán 2021. január közepén már kezdődik az Amerika Kupa, a kihívók versenyével.

A probléma más nemzetközi sporteseményeket is érint, így a női krikett és a rögbi világbajnokságát, amelyeket szintén 2021-ben rendez(né)nek Új-Zélandon, és a mezőnyük lényegesen vegyesebb nemzetiségi képet mutat, mint a három AC-kihívó csapat – írta a www.sail-world.com.

(fotók: northsails.com, ourauckland.aucklandcouncil.govt.nz, rugbyworldcup.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!