Négyből ketten is kihagyhatják a pénteki futamot

A 36. America’s Cup vitorlás versenyre készülő csapatok pénteken tartják az első olyan edzőfutamokat, ahol hivatalosan is összemérhetnek egymással a résztvevők. De benne van a pakliban, hogy két kihívó nem lesz képes elindulni.

December 8-án, kedden mind a négy csapat (Védő: Emirates Team New Zealand, Kihívók: Ineos Team UK, Luna Rossa Prada Pirelli Team, American Magic) vízre szállt, és versenyen kívüli szituációkban gyakorolt a Maraetai előtti vízterületen. De hiába az éles helyzetek mellőzése, két hajó is sérüléseket szenvedett, így aztán kihagyták a szerdai edzést.

Iain Murray versenyigazgató: úgy tudom, a briteknél a hajótest tört, és a mai napig sem sikerült egészen helyre hozni a kárt. Az amerikaiak problémája ismeretlen előttem, de ők sem biztos, hogy megoldják péntekig. A felére csökkent rajtlista és az időjárás előrejelzés szerinti erős szél miatt a közönségnek legkorábban pénteken, rossz esetben csak a jövő hétfői és keddi próbafutamokon lesz módja közelebbről szemügyre venni az AC75-ösöket, illetve azt, hogy mire képesek egymás ellen.A verseny majd itt lesz nézhető tévében, plusz persze a verseny YouTube-csatornáján.

Az első éles verseny (Prada America’s Cup World Series Auckland) december 17-20. között zajlik majd, épp ezen a környéken, a E-pályán.

YouTube video

Három napig napi négy futamra kerül sor, melyek során mindenki mérkőzik mindenkivel, hogy aztán 20-án kieséses rendszer alapján hirdessenek győztest. 2021 január 15. és február 22. között rendezik a Prada Cup-ot, melyen a kihívók küzdenek egymással, a sorozat nyertese indulhat március 6-21. között a Kupáért, a Védő ellen.

Itt kezdődik minden:

YouTube video

fotók: americascup.com; nzherald.co.nz

forrás: nzherald.co.nz

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!