Négy ország a mai napig nem ismerte el a független Horvátországot

Horvátország több mint harminc éve vívta ki függetlenségét, de négy ország a mai napig nem ismerte el hivatalosan az országot.

A Horvát Köztársaságot 1992. január 15-én az akkori Európai Közösség tagjai önálló nemzetként ismerték el. Horvátország nemzetközi elismerése fokozatosan követte a Horvát Köztársaság 1991. június 25-i függetlenségi nyilatkozatát. Ugyanazon a napon a szomszédos Szlovénia is kinyilvánította elszakadását, másnap pedig a két szomszédos ország elismerte egymást.

Ezzel párhuzamosan zajlott a Szovjetunió felbomlási folyamata, amelyben a balti államok és Ukrajna jártak az élen. Ők 1991-ben hivatalosan elismerték Horvátországot, elsőként Litvánia tette ezt meg. A Horvátország nemzetközi elismerésére irányuló diplomáciai erőfeszítésekben egyértelműen a Vatikán és Németország járt az élen, míg az északi országok közül Izland volt az első, amely 1991. december 19-én elismerte Horvátországot.

Mire elérkezett 1992. január 15-e, a független Horvát Köztársaságot az akkori Európai Unió mind a 12 tagállama, valamint Ausztria, Kanada, Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Málta, Kanada, Norvégia és Svájc is elismerte. Oroszország kicsit később, februárban csatlakozott a sorhoz, Japán márciusban, az USA áprilisban, India pedig májusban. 1995. december 31-ig Horvátországot hivatalosan 124 ország ismerte el.
Hiába telt el közben 30 év, hiába Horvátország a mediterrán turizmus egyik sztárja, az EU, az euróövezet és a schengeni térség tagja, még mindig van négy állam, amely nem ismerte el, ezek: Bhután, Libéria, Niger és Tonga.

(forrás: total-croatia-news.com, fotók: junipertours.com, historycollection.com, Pinterest, prweb.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!